Ukrayna’da savaşın yarattığı tahribat artarken ABD’nin Ukrayna’ya yeni silah paketi göndereceği belirtildi. 2,2 milyar dolarlık pakette içerisinde Kiev’in istediği ‘daha uzun menzilli’ silahlar yer alıyor.

Ukrayna’ya yeni silahlar
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kiev yönetiminin ‘uzun menzilli silah’ talebinin ardından ABD yeni bir silah paketi için düğmeye bastı. Associated Press’in (AP) isimlerini açıklamak istemeyen ABD’li yetkilere dayandırdığı habere göre, birkaç gün içinde açıklanması beklenen paket, Ukrayna’ya yaklaşık 150 kilometre menzile sahip güdümlü "Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba" sağlama taahhüdünü içeriyor.

Rusya’nın füze saldırılarına karşı daha iyi savunma yapmasına yardımcı olabilmek için Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’ya gönderilen tüm farklı hava savunma sistemlerini birbirine bağlayacak ekipmanlar da ABD’nin hazırladığı paket kapsamında Ukrayna’ya teslim edilecek. ABD’nin hazırladığı yardım paketi, mevcut Pentagon stoklarından çekilecek olan 425 milyon dolarlık cephane ve destek teçhizatını ve Ukrayna için yeni silahlar satın almak için kullanılan Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi aracılığıyla 1,75 milyar dolarlık yeni fonu içeriyor. Ukrayna’ya gönderilecek "daha uzun menzilli" roketler, hava savunma sistemi entegrasyonu ekipmanları, iki adet HAWK Hava Savunma Sistemi, uçaksavar silahları ve mühimmatı ile insansız hava araçları (İHA) Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi fonlarından finanse edilecek.

UKRAYNA’DAN AÇIKLAMA

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen Ukrayna-Avrupa Birliği (AB) Komisyon Toplantısı’nda uzun menzilli füzeler hakkında konuşan Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, füzelerin yollanması halinde Rusya topraklarını vurmayacaklarına dair Batı ülkelerine garanti vermeye hazır olduklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de yer aldığı toplantıda konuşan Reznikov, Ukrayna’nın uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Reznikov, hava savunma sistemleri Patriot ve SAMP-T’nin yanı sıra yeni IRIS-T ve NASAMS sevkıyatlarının mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini de sözlerine ekledi.

***

‘SAVAŞ ZİRVESİ’NDE SİRENLER ÇALDI

Avrupa Birliği liderleri, Kiev’de ‘Savaş Zirvesi’ olarak tanımlanan toplantıda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelirken başkente yönelik hava saldırısı olacağına dair uyarıcı sirenler çaldı. Ajanslar, sirenlerin ardından hava ya da füze saldırısı gerçekleşmediğini aktardı. Öte yandan görüşmede Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların uygulanacağı sözü verilirken diğer yandan da Ukrayna’ya AB’ye "hızlandırılmış üyeliğin" zor olduğu mesajı iletildi. Avrupalı yetkililer, bu noktada Ukrayna’nın yolsuzlukla mücadele başta olmak üzere çok sayıda alanda reform yapması gerektiğini belirtiyor.