Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, "Kanal İstanbul projesinde çevreye en az zarar verecek güzergah seçildi" dedi.

Ulaştırma Bakanı'ndan Kanal İstanbul açıklaması

Kanal İstanbul projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Boğaz'dan yılda 43 bin gemi geçiyor. Gelecekte Boğaz'da deniz trafiği riski artacak. Kanal İstanbul'un ÇED raporunu 200'ün üzerinde konusunda uzman isim hazırladı" dedi.

Turhan’ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

“Kanal İstanbul'un yapılma nedeni birinci olarak, Boğaz ve çevresinde yaşayan canlıların hayatı. İkincisi çevre üçüncüsü de tarihi dokumuzun korunması. Boğaz'dan ortalama yılda 43 bin gemi geçiyor. Boğaz'dan 1950 yılında 50 metrelik gemiler geçerken bugün 350 metrelik gemiler geçiyor. Gelecekte Boğaz'daki deniz trafiği riskleri artacak. Uluslararası yük trafiğinin daha da artacağı görünüyor. 2035'te bu rakamın 70 bin olacağı tahmin ediliyor. Kanalın yapılmasına karar verdikten sonra güzergahları tespit ettik.

İnşa edilebilecek 5 adet güzergâh var. Arazi ve sahada araştırıldı ve incelendi. Alternatif güzergahlar ve birbirleriyle mukayesesi... Bunların en az maliyetlisi, çevreye en az zararlı olanı araştırılıp Küçükçekmece-Durusu koridoruna karar verdik. Küçükçekmece-Ağaçlı hattı kısa olmasına rağmen su ve orman alanlarına zararı nedeniyle vazgeçildi. Maliyeti ve işletme ücretlerinin daha az olmasına rağmen tercih edilmedi. Onun için bu güzergah değil de Küçükçekmece-Durusu güzergahına karar verildi.

Dünyanın en büyük laboratuvarlarından birinde testler yapıldı, modellendi. Marmara Denizi’nde oksijen sorunu var. İstanbul Boğazı'ndaki akım hızı 2,2 metresaniye. Ona yakın bir değer ölçtük laboratuvarda. Buradaki oksijen hareketine çok fazla etkisi olmayacak, olumlu etkisi olacak.

Bizim yaptığımız kanal Montrö Sözleşmesi'nde bir probleme sebep olmayacak.

Kanal İstanbul projesi çevreye en az zarar verecek güzergâh seçildi.

Boğaz’da şu an gemilerin ortalama bekleme süresi 14 saat.

Türk armatörleri bu kanalın gelecekte çok büyük ihtiyaç olduğunu belirtti. Boğaz’daki güvenliği için ileride daha sıkı tedbirler alabiliriz. Her gün Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçen yeğenim ‘Önceden 15 dakikada geçiyorduk şimdi yarım saat deniz trafiği var’ dedi.

Boğaz’dan 25 bin gemi ancak geçirebileceğiz. Kanal İstanbul bir su yolu projesi"

cukurda-defineci-avi-540867-1.