Erdoğan’a ülke gerçekliği ‘abartı’ geliyor. Erdoğan’ın “Elinize dilinize dursun ya” dediği, 2002’de 45 liracık olan bursla yaklaşık 3,46 gram altın alınırken bugün 650 TL olan burs 1,33 grama denk geliyor.

Ülke gerçekleri abartı geliyor

POLİTİKA SERVİSİ

Ülkede milyonlarca insan yoksullukla boğuşurken AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yine ‘abartı’ çıkışı geldi. Daha önce bir esnafın “Evimize ekmek götüremiyoruz” demesine karşılık “Bu biraz bana abartılı geldi be” diyen Erdoğan şimdi de kira ve yurt sorunuyla ilgili “Abartılacak bir şey yok” ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' isimli kitabının Fransızca baskısını, İngilizce diye tanıttı.

Ülke gerçekliğinden kopan, oturduğu bin odalı Saray’dan ülkeyi yönetmeye çalışan Erdoğan, yurttaştan bir haber. Birleşmiş Milletler 76'ncı Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan Erdoğan yurt ve kira sorununa ilişkin, “Bir sene içerisinde bu sorunu bitirecekmiş. Zaten abartılacak bir sorun yok ki. Ne abartıyorsun. Sizin döneminiz de öğrencilerin yaptığı protestoları unutmadık” dedi.

Enflasyon karşısında aldıkları bursu eriyen ve geri ödeyemeyen binlerce öğrenci varken Erdoğan, “Göreve geldiğimizde üniversite öğrencilerinin altığı burs 45 liracıktı, elinize dilinize dursun ya, şu anda 650 TL’ye çıktı” dedi.

Erdoğan geçen yıl da bir esnafın “Evimize ekmek götüremiyoruz” demesine karşılık “Bu biraz bana abartılı geldi be. Çok abartılı geldi bana” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan tüm tepkilere ‘abartı’ olarak görse de ülkede dibe batmış durumda. Yoksulluk, işsizlik her geçen gün derinleşiyor. Erdoğan, yangın, sel bölgelerine yaptığı ziyaretlerde yurttaşa çay fırlatıyor. Erdoğan’a abartılı gelen yurttaşın ‘eline diline durması’ gereken gerçekler şu şekilde:

İşsizler ordusu: Tartışmaları verileriyle gündemden düşmeyen TÜİK’in verilerine göre bile ülkede işsiz ordusu var. TÜİK’in Temmuz 2021 verilerine göre ülkede 3 milyon 902 bin oldu. Ancak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) araştırmasına göre ise işsiz sayısı temmuz ayında 506 bin artarak 8,4 milyona yükseldi.

Çocuklar bile aç: 2021 yılının ilk yarısında 137 bin 533 çocuk, “Ailesinin yanında bakımı sağlanamadığı” için sosyal ve ekonomik destekten yararlandı. Ekonomik yoksunluk nedeniyle öz ailesinin bakamadığı 189 çocuk ise başka bir ailenin yanına yerleştirildi.

Elektrikler kesik: Pahalılık, düşük ücret altında ezilen yurttaşlar elektrik faturalarını dahi ödeyemiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 sonu itibariyle 11 ilde 194 bin 97 abonenin elektriğinin geçici olarak kesildiğini açıkladı.

Öğrenciler günbegün yoksullaşıyor: Erdoğan göreve geldiğinde 45 ‘liracık’ olan burs, yaklaşık 3 buçuk gram altına denk gelirken her geçen gün değer kaybetmeye devam etti. 2021’e gelindiğinde 650 lira olan burs, yalnızca 1,30 gram altına denk geliyor. Erdoğan’ın öğrencilere “Elinize dilinize dursun ya” diyerek tepki gösterdiği yıllar içinde ‘yükselen’ burs, durmadan değer kaybetmeye ve enflasyona karşı erimeye devam ediyor.

Diplomalı borç: Öte yandan KYK Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı tarafından açıklanan 2020-2021 verilerine göre, ülkede yükseköğrenime 7 milyon 940 bin öğrenci kayıtlı. Bu öğrencilerden KYK bursu alanların oranı ise sadece yüzde 5,6. Geri ödemeli KYK kredisi almak zorunda kalan öğrenciler ise borçla mezun oluyor. Artan işsizlik, düşük ücretler nedeniyle de KYK öğrenim kredisi alıp geri ödeyemeyenlerin sayısı 6 milyona yaklaştı.

Asgari ücret toplumu: DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan asgari ücret araştırması ülkede yaklaşık 10 milyon yurttaşın asgari ücretin altında veya az miktarda üstünde ücrete mahkûm edildiğini gösteriyor. BİSAM 2021 Ağustos ayına ilişkin açıkladığı Alım Gücü Araştırması'na göre ise açlık sınırı 3 bin TL’ye dayandı.

Yurttaşın borçlanması pekiyi: Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Haziran 2021 verilerine göre bireysel krediler 929 milyar TL’ye ulaştı. ‘Şahlanan’ ekonomide yerle bir olan yurttaş, bankalardan en çok ihtiyaç kredisi alırken İcra ve İflas Daireleri’nde de 22 milyon dosya birikti.

Çiftçinin borç hasadı: 2003'te 2,5 milyar TL olan çiftçilerin toplam borcu, 180 milyar TL'yi buldu. AKP iktidarları döneminde çiftçinin borcu tam 72 kat arttı.
Erdoğan’ın abartılı bulduğu konut krizi de yüzlerce yurttaşın ‘barınamama sorunu’. İstanbul’da konut kiralarında yüzde yüz elliye varan zam, ülkede barınma krizi yaşanmasına yol açtı.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) raporuna göre de ülkede sosyal güvenlik kapsamındaki nüfus oranı yüzde 79,8. Ülkedeki eşitsizlik derinleşirken Türkiye sosyal güvenlik harcamalarında Arnavutluk’la birlikte Avrupa’nın en zayıf iki ülkesinden biri konumunda.