Erkek şiddeti sonucu yaralanan, sakat kalan, yaşamdan koparılan kadınlara her gün yenileri ekleniyor. AKP iktidarı ise ‘göstermelik’ plan ve düzenlemelerle ‘şiddete karşı mücadele edildiği” algısı oluşturmak istiyor.

Ülke kadınlara  cehennem gibi!

Haber Merkezi

Türkiye kadınlar için adeta cehenneme dönmüş durumda. Her gün ajanslara yurdun dört bir yanından erkek şiddetine maruz bırakılan, yaralanan, sakat bırakılan, yaşamdan koparılan kadınların haberleri düşüyor.

Adliyelerde her gün erkek şiddetine ve kadın cinayetine ilişkin çok sayıda dava görülüyor. Bu davaların çoğundan adalet çıkmıyor; katillerin cezalarında indirimler yapılıyor, şiddet faillerinin serbest bırakılması kadınları ölüm korkusuyla yaşamak zorunda bırakıyor. 6284 sayılı yasayı etkin şekilde uygulaması, kadınları koruması gereken devlet yetkilileri görevini yapmıyor, kadınlar öldürüldüğünde bile bu yetkililer hesap vermiyor.

Yalnızca dün gün içinde ajanslara düşen haberlerden bazıları şöyle:

ORDU: 22 yaşındaki Eda Evli, dün sabah daha önce de şiddet gördüğü ve geçen yıl hakkında uzaklaştırma kararı çıkarttığı Sinan Ş. tarafından katledildi. Genç kadının Kadın Destek Uygulaması’nı (KADES) kullanarak yardım istediği ancak polislerin yetişemediği öğrenildi. Kapının açılmaması üzerine eve pencereden giren polisler, kadını yerde hareketsiz buldu. Hastaneye kaldırılan ve iple boğulduğu tespit edilen Eda Evli kurtarılamadı. Sinan Ş. aynı evin odasında yakalanıp gözaltına alındı.

ESKİŞEHİR: Birlikte yaşadığı 49 yaşındaki Saffet Yorulmaz’ı darbeden ve kadının burnunu kıran İ.S., ifadesinin ardından serbest bırakıldı. İ.S. hakkında uzaklaştırma kararı çıkarılırken kadının cep telefonuna Kadın Destek Uygulaması (KADES) programı kuruldu. Saffet Yorulmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çocuklarıma ve bana bir şey yapmasından çok korkuyorum. Tedirginim. Hep buralardaymış, eve gelecekmiş gibi. Bugün rüyamda gördüm, beni tekrar dövdü, her yerim kan içindeydi. Şikâyetçi oldum, en ağır şartlarla yargılanmasını istiyorum. Diğer kadınlar gibi ölmek istemiyorum” dedi.

ADANA: Boşanmak isteyen ve başka eve taşınan 44 yaşındaki Fadime Koca’yı, 4 gün önce 18 yaşındaki kızının gözü önünde tüfekle vurarak öldüren Rahim Koca, kızını da öldürmek isterken yakalandı. Fadime Koca ile çocuklarının adresini bulmak için 3 gün araştırma yapan ve evin yakınında pusu kuran Koca, “Beni görmek istemediklerini söyleyince tüfeği çıkarttım. Kızım yalvardı ama ateş ettim” dedi. Kadının daha önce de katil hakkında kendisini tehdit ettiği için şikâyetçi olduğu öğrenildi. Kadını 21 Mart’ta öldürerek kaçan Rahmi Koca, öldürmek için silahla büyük kızı E.Ö.’nün evine girmek isterken yakalandı.

turkiye-kadinlar-icin-cehenneme-dondu-995390-1.
Esra Tokat/csgorselarsiv.org

MANİSA: Kendisinden boşanmak isteyen 31 yaşındaki Esra Oymak’ı geçen yıl 20 Kasım’da çocuklarının gözü önünde falçatayla yaralayan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Mikail Oymak’a mahkeme iyi hal indirimi uyguladı. Manisa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada yalnızca 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan sanık, ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan da beraat etti.

ANKARA: Evli olduğu 22 yaşındaki Kadriye Aydemir’i geçen yıl 27 Temmuz’da 3 ve 4 yaşlarındaki iki çocuğunun gözü önünde 6 el ateş ederek felç bırakan Himmet Aydemir, tutuklu yargılandığı davada 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ankara Batı 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, cezada haksız tahrik, iyi hal ve takdir indirimi uygulamadı. Himmet Aydemir’in 5 yıllık evliliği boyunca 5 kez kadına şiddet uyguladığı, bu yüzden hakkında uzaklaştırma kararı çıkarıldığı ortaya çıktı. Yatağa bağımlı yaşayan Kadriye Aydemir, “Allah rızası için onu oradan çıkarmayın. Hayatımı mahvetti. İndirim asla vermeyin, yalvarıyorum hiçbiri çıkmasın, hiçbir kadın ölmeyi de yatalak kalmayı da hak etmiyor” dedi.

KONYA: 25 yaşındaki F.N.S. adlı kadını geçen yıl 6 Ekim’de göğsünden vurarak yaraladığı suçlamasıyla tutuklanan Fatih B.’nin yargılanmasına başlandı. 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, sanığın avukatı müvekkiline iftira atıldığını, kadının intihar teşebbüsünde bulunduğunu, tanığın baskı altında ifade verdiğini öne sürdü. Kadının avukatı ise sanık avukatının doğruyu söylemediğini, F.N.S.’nin yüzde 93 engelli kaldığını belirterek, “Sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını, müvekkilimin ifadesinin de hastanede alınmasını talep ederim” dedi. Mahkeme, Fatih B.’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

BURSA: Bir binanın girişinde Kasım 2020’de cansız bedeni bulunan 33 yaşındaki Nuray Erden’in katil zanlısının yargılanmasına devam edildi. Bursa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuklu sanık Yusuf A., evinin bulunduğu apartmanın önünde cesedi bulunan Erden’i öldürmediğini iddia etti, beraatını istedi. Mahkeme, sanığın tutukluluğun devamına hükmetti.

►2021’de erkekler 497 kadını katletti
►Bu yılın ilk üç ayında 116 kadın öldürüldü
►2021’de en az 48 bin kadın erkek şiddetine maruz bırakıldı (jandarma verileri)
►KADES’e 74,5 bin​ ihbar yapıldı

AKP İKTİDARINDAN GÖSTERMELİK ADIMLAR

Son dönemde iktidar kanadında, toplumda infial uyandıran şiddet vakalarına ve kadın cinayetlerine karşı “mücadele edildiği” algısı yaratmaya dönük bir çaba var. Önce kadına karşı işlenen suçlarda cezaların artırılacağı savıyla bir torba yasa teklifi Meclis’e sunuldu, ardından da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı açıklandı. Ancak önceki gün açıklanan planın da yıllardır şiddete karşı mücadele eden kadın örgütlerine değil, Diyanet İşleri Başkanlığı’na danışılarak hazırlandığı görülüyor. Plana göre bu yıl kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yapılacaklardan bazıları şöyle:

• Lise, üniversite, halk eğitim merkezlerinde farkındalık çalışmaları.

• Sığınaklarda şiddet mağduru kadınlara manevi destek-dini rehberlik hizmeti verilmesi.

• 3’er aylık vaaz ve hutbe planlarında kadına yönelik şiddete değinilmesi. Nişanlılara ve evli çiftlere yönelik seminerler.

• Elektronik kelepçe uygulamasının daha da geliştirilmesi.

• Medyanın dilinin değişmesine yönelik çalışmalar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, planı açıklarken önemli bir veri de paylaştı. Buna göre, 2018-2021 arası işlenen kadın cinayetlerinin yüzde 81’inde, 2021 yılında ise yüzde 88’inde tedbir kararı yoktu. Bu veri 2018-2021 döneminde her 5 cinayetten 1’inin tedbir kararına rağmen işlendiğini gösteriyor.


turkiye-kadinlar-icin-cehenneme-dondu-995391-1.
Evrensel

FATMA SOLAK’IN KATİLİ TEK BİR KİŞİ DEĞİL

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, Fatma Solak’ın Kilis’te hemşire olarak görev yaptığı hastane yakınında evli olduğu polis memuru Hasan Solak tarafından öldürülmesini protesto etti. Açıklamayı yapan Dr. Gökçe Altunay Kolağası, Fatma Solak’ın katilinin tek bir kişi olmadığını belirterek, “İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini sağlayanlar, ekranlarda cinsiyet eşitsizliğini savunanlar, erkek yargı, kadın düşmanı politikalar, okullarda toplumsal cinsiyet eğitimini kaldıranlar, Fatma’nın katliama uğramasının zeminini yaratmışlardır” dedi.

Haber fotoğraf: Dilek Sarıgül/csgorselarsiv.org