Ülkeyi nükleer çöplüğe dönüştürme riski barındıran yasa yürürlüğe girdi. Kanun, bu tehlikeli atıkların ülkeye girip çıkmasına izin verirken CHP’li Murat Bakan, “Kömürlü termik santrallardan vazgeçin” çağrısı yaptı.

Ülke nükleer atık çöplüğü olacak

HABER MERKEZİ

Paris İklim Anlaşması’yla eş zamanlı olarak Meclis’ten geçen ve eleştirilere konu olan iki yasa, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Ülkeyi nükleer çöplüğe dönüştürme riski barındıran radyoaktif atıklarla ilgili kanun ve nükleerde üçüncü kişilerin mesuliyetleri ile ilgili kanun yürürlüğe girdi. Bunlardan ilki, ‘Kullanılmış yakıt idaresinin ve radyoaktif atık idaresinin güvenliği üzerine birleşik sözleşme’ye Türkiye’nin katılımıyla ilgiliydi. Bir diğeri de ‘nükleer enerji alanında üçüncü şahıslara karşı hukuki mesuliyete dair sözleşme’yi değiştiren protokolün onaylanmasını kapsıyor.

Her iki kanun için de ‘yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer’ ve ‘bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür’ ifadeleri yer aldı. Evrensel’de yer alan habere göre kanunlar ile radyoaktif malzemelerin atıklarının ülkeye girip çıkmasına, alınıp satılmasına, transit olarak geçişine izin veriliyor. Nükleer atıkların yeniden kaynak olarak kullanılmasına, ortak proje yürütülen başka ülkelerin nükleer atıklarının da kabul edilmesine olanak sağlıyor. Bu durum, Türkiye’nin nükleer çöplük haline gelebileceği şeklinde eleştiriliyor. Halihazırda, atık ticaretinin, basit plastik atıkların dahi durumuna bakıldığında "Türkiye'nin Avrupa'nın çöplüğü haline gelmesi" saptaması yapılırken, işin nükleer boyut kazanması bambaşka riskler doğuruyor.

Nükleer Enerji Alanında Üçüncü Şahıslara Karşı Hukuki Mesuliyet Kanunu ise meydana gelebilecek kazaların etkilerinden doğacak zararların tazminine ilişkin maddeler bulunduruyor.

KÖMÜRDEN VAZGEÇİN

Öte yandan TBMM Çevre Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, kasım ayında Glasgow’da düzenlenecek olan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan önce ‘kömürden çıkış’ çağrısı yaptı. Ülkede işletmede olan 67 adet kömür santrali olduğunu söyledi, kömürden çıkış sürecinin hızla başlatılması gerektiğini kaydeden CHP’li Bakan, “Kömürden enerji üretmekten vazgeçmek zorundayız” dedi ve şöyle devam etti:

“Türkiye, bir an önce yeni kömürlü termik santral yapmayacağını ve mevcut santrallerin bölgede yaşayan halkın ekonomik ve sosyal koşullarını da dikkate alarak adil geçiş ile ne zaman kapatılacağını ilan etmeli. Paris İklim Anlaşması hedefleri ile uyumlu olarak OECD ve AB üyesi ülkeler için 2030, diğer ülkeler için 2050 yılından sonra olmamak üzere mevcut kömür kullanımının sıfırlanması hedefleniyor. Önümüzdeki günlerde Glasgow’a, COP26’ya gideceğiz. Çevre Komisyonu Üyeleri olarak tam kadro orada olacağız. COP26’ya her konuda net ve kararlı gitmeliyiz. Türkiye, bir an önce yeni kömürlü termik santral yapmayacağını ve mevcut santrallerin bölgede yaşayan halkın ekonomik ve sosyal koşullarını da dikkate alarak adil geçiş ile ne zaman kapatılacağını ilan etmeli.”