Dünyada en riskli 10 hastalıktan biri olan obezite, Türkiye’yi tehdit ediyor. Ülkede her 3 kişiden ikisinin fazla kilolu ya da obez olduğunu dile getiren Obezite Cerrahisi Uzmanı Ergenç, “Eğilim devam ederse ülkede 2030 yılına kadar yüzde 60 fazla kilolu ya da obez olacak” diyor.

Ülke obezleşiyor

HABER MERKEZİ


Ülkede her 3 kişiden ikisi fazla kilolu ya da obez. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre en riskli 10 hastalıktan biri obezite. Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, eğilim devam ederse ülkede 2030 yılına kadar yüzde 60 fazla kilolu ya da obez olacağının öngörüldüğünü vurguladı.

Önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci önemli nedeninin obezite olduğunu söyleyen Ergenç, obeziteden korunmak için en önemli kuralın spor ve hareket olduğuna değindi: “Mümkünse spor yapmalıyız. Spor yapamıyorsak hareketimizi arttırmalıyız. Örneğin asansör yerine merdiven kullanabiliriz. Toplu taşıma kullanıyorsak 1-2 durak önce inip yürümeliyiz. Markete, yakın yerlere giderken araç kullanmamalıyız. Arada kısa yürüyüşler yapılabilir.”

Öte yandan Ergenç, doğru beslenmenin hastalıklardan korunmada etkin rol oynadığını vurgulayarak şu önerilerde bulundu:

♦ Besin tercihlerimizi protein ve sebze ağırlıklı yapmalıyız.

♦ Bol su içmeliyiz.

♦ Hazır gıdalardan, karbonhidratı yüksek besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız.

♦ Çocuklarımız için erken yaşta bir spor dalı seçimi yapılabilir. Kendi porsiyonlarımızla aynı miktarda yemek yemelerini beklememeliyiz. Onlara etiket okuma alışkanlığı kazandırabiliriz.