Kadınlar bütün engellemelere rağmen sporda var olmaya devam ediyor. Türkiye spor tarihine geçen kadınların bazılarını sizler için derledik.

Ülke sporunun öncü kadınları

Sarya TOPRAK

Kadınlar tarih boyunca ayrımcılığın, cinsiyetçiliğin her türlüsüyle mücadele ediyor. Spor da bunun istisnası değil. Kadınların neredeyse tamamen erkeklerin egemen olduğu bir alanda var olma mücadelesi yıllardır devam ediyor.

Spor örgütlenmelerinde devlet desteğinin ve müsabakalarda ekonomik desteğin az olması toplumsal cinsiyet rollerinin sınırlamaları gibi birçok sebep kadınların karşısına dikiliyor.

Yaşamın her alanında erkek egemen sisteme karşı kendi hikâyelerini yazan kadınlar sporda da kendi hikâyelerini yazıyor.

Türkiye spor tarihine adını altın harflerle yazdıran bazı kadınları derledik:

Hülya Şenyurt

Hülya Şenyurt, 1973 yılında Ordu'da dünyaya geldi. İşçi bir ailenin çocuğu olan Şenyurt 13 yaşındayken okuldaki seçmelere katılarak judoyla tanıştı. O dönem Türkiye’de ‘judogi’ (judocuların giydiği kıyafet) olmadığını o nedenle annesinin şeker çuvalından diktiği kıyafetle antrenmanlara başladı. 1992’de Barcelona’da düzenlenen olimpiyat oyunlarında judoda kazandığı bronz madalya ile Olimpiyatlarda ilk madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu olarak Türkiye spor tarihine geçti. Şenyurt, antrenör olarak devam ettiği kariyerinde judoya yeni yetenekler kazandırıyor.

Sümeyye Boyacı

Sümeyye Boyacı, 5 Şubat 2003 Eskişehir'de doğdu. İki kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık bir şekilde dünyaya geldi. Boyacı Brezilya'da düzenlenen Açık Yüzme Dünya Şampiyonası (Open Water Swimming World Championships)'nda dünya şampiyonu oldu. 26-28 Nisan'da Brezilya'nın Sao Paulo kentinde gerçekleşen şampiyonada sırt üstü yarışlarda 45,92'lik derecesiyle dünya şampiyonu olan Sümeyye, 50 metre kelebek stilinde de üçüncü olarak bronz madalyanın sahibi oldu. İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen Paralimpik Avrupa Şampiyonasında da kadınlar S5 kategorisi 50 metre sırtüstü finalinde yarışan Sümeyye Boyacı, 45.21’lik derecesiyle birinci olarak turnuvada Türkiye adına altın madalya kazanan ilk isim oldu.

Yasemin Adar

Yasemin Adar 1991 yılında Balıkesir’de doğdu. Adar spor hayatına gülle ile başladı. Daha sonra güreşte mücadele etmeye başladı. Mersin'deki 2013 Akdeniz Oyunları'nda mücadele eden Adar, 72 kiloda altın madalya kazandı. 10 Mart 2016'da Riga'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda kadınlarda Türkiye'ye ilk altın madalyayı kazandıran sporcu oldu. Paris 'teki 2017 Dünya Güreş Şampiyonası'nda, 75 kg kategorisinde de altın madalya kazanarak organizasyon tarihinde ülkesi adına bunu başaran ilk kadın güreşçi oldu.

Çağla Büyükakçay

Çağla Büyükakçay, 1989 tarihinde Adana'da doğdu. Tenis oynamaya ailesinin desteğiyle 8 yaşındayken Adana Tenis Dağcılık Kulübü'nde başladı. 12 yaşında Türkiye Klasman Turnuvası ve Türkiye Kapalı Kort Turnuvası şampiyonluklarını kazandı. 14 yaşında Enka Spor Kulübü'ne transfer oldu. 15 yaşında Türkiye Fed Kupası Takımı'na seçilerek Türk tarihindeki en genç kadın sporcusu oldu. Büyükakçay, 2016 İstanbul Cup turnuvasında, 22 Nisan tarihinde bir WTA turnuvasında yarı finale yükselen ilk Türk kadın tenisçi oldu. Bir sonraki gün yarı finali de kazanan Çağla WTA turnuvasında finale çıkan ilk kadın raket oldu. Turnuvanın finalinde de 2-1'lik galibiyetle şampiyon olarak tarihe geçti.