Kriz derinleştikçe çareyi kamu mallarını elden çıkarmakta bulan AKP, 258 bin metrekarelik kamu arazisinin özelleştirilmesine karar verdi. Temmuzdan bu yana 892 bin metrekare alan özelleştirme kapsamına alındı.

Ülke toprakları haraç mezat

HÜSEYİN ŞİMŞEK

İktidara geldiği günden bu yana Cumhuriyet tarihinde görülmemiş özelleştirme kararlarına imza atan AKP, ekonomideki kötü gidişat arttıkça gözünü kamu taşınmazlarına dikti. Son aylarda birçok kentte yüz binlerce metrekarelik taşınmazın özelleştirme kararına imza atan AKP, şimdi de 30 merkezde yeni özelleştirme işlemlerine başlıyor.

YÖNTEM PAZARLIK

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, Ankara İncek, Gölbaşı, İzmir Karşıyaka, Aydın Didim, Eskişehir, Balıkesir, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Elazığ, Kırklareli ve Kastamonu’daki araziler özelleştirme kapsamına alındı. Toplam büyüklüğü 258 bin metrekare olan kamu arazileri için Resmi Gazete’de "Yatırımcılara duyuru" başlığıyla yayımlanan ilan şöyle:

"T.C. Hazine ve Maliye bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından belirtilen taşınmazlar, 4046 sayılı Kanun hükümleri kapsamında ‘satış’ yöntemiyle özelleştirilecektir. İhaleler, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle ‘pazarlık’ usulü ile gerçekleştirilecektir. İhaleler, pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılacaktır. Teklif sahiplerinden ihalelere katılabilmek için geçici teminat alınacaktır.”

AHLAT’TA ÖZELLEŞTİRME

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı listeye göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talebinin ardından otağ şeklinde yeni sarayın yapıldığı Bitlis’in Ahlat ilçesindeki taşınmazlar da özelleştirme kapsamına alındı.Ahlat’ta 30 bin 143 metrekare taşınmaz satışa çıkarıldı. Elazığ kent merkezinde de 28 bin 519 metrekarelik taşınmaz özelleştirilecek.

SATMAYA DOYMADILAR

Yıl içerisinde büyük ve küçük çok sayıda özelleştirme kararına imza atan AKP iktidarı, dün yayımlanan kararıyla bu yılın en büyük ikinci özelleştirmesine imza attı. Temmuz ayında 543 bin 168 metrekarelik kamu arazisinin ve tesislerinin özelleştirmesine karar veren iktidar, Marmaris, Kuşadası, Seferihisar, Manavgat, Didim, Gökçeada gibi turizm merkezlerindeki kıymetli taşınmazları satışa çıkarttı.

Eylül ayında Giresun, Kırşehir, Adana, Kütahya, Mersin, Zonguldak, Hatay, Erzincan, Muş ve Tokat’taki 90 bin 878 metrekare taşınmaz satışa çıkarıldı. Sadece üç özelleştirme kararıyla 892 bin metrekarelik kamu arazisinin elden çıkarılmasına karar verildi.

20 MİLYON METREKARE HEDEFTE

Yüz binlerce metrekarelik kamu alanını elden çıkarmak için özelleştirme kapsamına alan AKP, bu uygulamasını 2022’de de sürdürecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca hazırlanan “2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”na göre, gelecek yıl iktidarın özelleştirme hedefi büyüyecek. Karara göre, santralların, limanların, fabrikaların özelleştirmelerine devam edilecek. Hazine arazileri elden çıkarılacak. AKP, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre en az 20 milyon metrekarelik Hazine taşınmazını özelleştirme kapsamına dahil edecek.

Arazilerle yetinmeyen iktidar, programa göre demiryolları dahil hemen her alanda özelleştirmelere ağırlık verecek. Özelleştirme kapsamında bulunan kamu sosyal tesislerinden hukuki durumu uygun olanlar özelleştirilecek. Ayrıca bazı hidroelektrik santralları da özelleştirme kapsamına dahil edilecek.