Sudan’da yüzlerce sivilin ölümüne yol açan çatışmanın tarafları ordu ve RSF, barış görüşmeleri için Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde bir araya geldi. Başkent Hartum’da ise Türkiye büyükelçisinin aracına ateş açıldı.

Ülke yanarken taraflar masada
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Sudan’da hafta başında verilen 7 günlük ateşkes kararına rağmen Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar sürerken, taraflar barış görüşmeleri için Suudi Arabistan’da bir araya geldi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve RSF Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo'nun temsilcileri arasındaki ilk görüşmelerin Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde başladığı bildirildi.

ÇATIŞMAYI SONLANDIRIN

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da, Suudi Arabistan ve ABD'nin konuyla ilgili ortak açıklamasına yer verildi. Riyad ve Washington yönetimlerinin 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmaları sonlandırmak için siyasi girişimlerde bulunduğu hatırlatılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri, Sudan Silahlı Kuvvetleri temsilcileri ile Hızlı Destek Kuvvetleri temsilcilerinin Cidde'de ön görüşmelere başlamasını memnuniyetle karşılıyor." Açıklamada, her iki tarafa da "Sudan halkına karşı sorumluluklarını yerine getirme, askeri operasyonları durdurmak için görüşmelerde bir yol haritası çizme ve çatışmayı sonlandırma" çağrısı yapıldı.

Ortak açıklamada ayrıca "tüm Sudanlı tarafların katılımını içeren genişletilmiş bir müzakere süreci için koordineli uluslararası desteğin sürdürülmesi" çağrısında bulunuldu.

HEDEFE ULAŞACAĞIZ

Twitter hesabından açıklama yapan RSF lideri Dagalo, "Sudanlı taraflar arasında Cidde'de müzakerelerin başlamasına ilişkin ABD ve Suudi Arabistan'ın ortak açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu girişimi destekledikleri için Suudi Arabistan ve ABD'ye teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. Müzakerenin "arzulanan hedeflere" ulaşmasını umduğunu kaydeden Dagalo, vatandaşların temel hizmetleri almalarını sağlayan insani yardım koridorlarının açılmasını kolaylaştıran bir ateşkese ulaşmak için gösterilen bölgesel ve uluslararası çabalara övgüde bulundu. Dagalu, demokratik bir geçiş sağlayan sivil bir hükümete ulaşılmasının gereği konusundaki kararlılığını vurguladı. 

***

BÜYÜKELÇİLİK ARACINA ATEŞ AÇILDI

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu'nun konvoyundaki büyükelçilik aracına ateş açıldı. Olayda ölü ve yaralının olmadığı kaydedildi. Çatışmanın tarafları birbirini suçladı. RSF’nin açıklamasında, bölgenin ordunun kontrolünde olduğu, olayın uluslararası normları ihlal eden korkakça bir hareket olduğu belirtildi. Ordunun açıklamasında ise saldırıyı RSF’nin gerçekleştirdiği ileri sürülerek "RSF, Büyükelçi'nin neler olduğuyla ilgili açıklama yapabileceğini unuttu" ifadesi kullanıldı.