Ülkede barış yoksa demokrasi de yok

Dilan ESEN

AKP, Libya’dan Suriye’ye, oradan da Doğu Akdeniz’e ülkeyi çatışmaya ve krize sürüklüyor.

İktidarın ülkeyi uçuruma sürükleyen politikalarını hak savunucuları, akademisyenler ve siyasetçiler BirGün’e değerlendirdi.

BARIŞ VE DEMOKRASİ TALEBİ EŞ ANLAMLI

ulkede-baris-yoksa-demokrasi-de-yok-775495-1.

Barış bildirisi imzacısı Akademisyen Cenk Yiğiter: Türkiye, 2015’ten beri çok ağır bir süreç yaşıyor. Barış bildirisi de bu sürece bir müdahale çabasıydı. Koşullara baktığımız zaman bu meselenin sadece çatışmanın son bulmasından ibaret olmadığını toplum olarak yaşadık. Barışın inşa edilmediği koşullarda Türkiye toplumu sürekli faşizm ve demokrasinin yıkılması tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle barışı talep etmek aynı zamanda demokrasiyi, emeğin iktidarını talep etmekle eş anlamlı olduğunu düşünüyorum. Eğer bir ülkede devlet görevlileri halka silah doğrultursa bu tüm topluma yayılır. Türkiye’de barış meselesi sadece savaşa hayır demekle ilgili değil geleceğimizi inşa etmekle ilgili.

ELBETTE BARIŞ İSTEYECEĞİZ

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali: Bu kriz ve felaket savaş sebebiyle geldi. Tabii ki savaşa karşı barışı isteyeceğiz. Barış olsa kimse toprağından kopmaz. Suriyelilerin yüzde 80’i savaştan kaçtı. Barış olmazsa geri dönmek de altyapı da iş de olmuyor. Bütün dünya için de barış önemli. Koronavirüse karşı da barış gerekiyor.

ulkede-baris-yoksa-demokrasi-de-yok-775496-1.

CHP Antep Milletvekili İrfan Kaplan: Ne yazık ki tüm dünyada devam eden terör saldırıları ve savaşlar can almaya devam ediyor. Komşu ülkemiz Suriye’deki savaş ve beraberindeki Ortadoğu kaosunda en çok ihtiyacımız olan şey barış. AKP, ülkemizi tüm komşularıyla sorun yaşayan bir ülke haline getirdi. Saltanatları için her şeyi yapmayı hak gören bu zihniyet ne yazık ki bu topraklarda barışı yeşertmek yerine, kin ve nefret, ayrımcılık ve eşitsizlik ile insanları karşı karşıya getirdi.



AKP’NİN GARANTİSİ 5 YILLIK SAVAŞ

ulkede-baris-yoksa-demokrasi-de-yok-775497-1.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş: Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu şey bir barış iklimi. Herkesin kendini ait hissedeceği, demokratik bir Anayasa’yla barışın tesis edilmesi gerekiyor. Kürtlerin özgür olmadığı, adil bir tablo içinde yaşamadığı eşit olmadığı dilinin yasak olduğu asimilasyon politikalarının sürdüğü bir ortamda barış su kadar ekmek kadar gerekli. Türkiye’nin bütün meselelerinin çözümü de barıştan geçiyor. AKP, bütün muhalefete düşmanlık yürütüyor. 5 yıldır bir savaş konsepti yürürlükte ve bununla kendi iktidarının geleceğini garanti altına alıyor.

ulkede-baris-yoksa-demokrasi-de-yok-775498-1.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri: Yaşamın her alanında şiddetin, çatışma halinin, yoksulluğun, istismar ve sömürünün tavan yaptığı bugün silahların susması yanında pozitif barış ihtiyacı her zamankinden daha fazla öne çıkmaktadır. Bugün, sadece silahların susması değil, bir arada insanca, güven içinde bir yasamın tesisine yani barışa ihtiyacımız var. Barış için mücadele etmek insan hakları ve demokrasi için de mücadele etmektir.