Bir yıl önce Oktay Dönmez adlı erkek tarafından katledilen 29 yaşındaki avukat Dilara Yıldız’ın arkadaşı ve ailenin avukatı Özgür Adalı, “Bu ülkenin en büyük sorunu kadınların katledilmesidir” diye konuştu.

Ülkede kadın katliamı yaşanıyor
Fotoğraf: DHA

Sibel BAHÇETEPE

İstanbul Tuzla’da bir restoranda Oktay Dönmez adlı erkek tarafından katledilen 29 yaşındaki avukat Dilara Yıldız'ın arkadaşı ve ailenin avukatı Özgür Deniz Adalı, ülkenin en büyük sorununun kadın cinayetleri olduğunu söyledi. “Dilara benim hem meslektaşım hem kız kardeşimdi” diyen Adalı “Bu şahıs, Dilara’yı defalarca tehdit etmiştir ve hakkında uzaklaştırma kararı aldırmıştır. Buna karşın Dilara’yı koruyamadık. Ülkenin en büyük sorunlarından bir tanesi kadın hakları ve kadın cinayetleridir” dedi.


TEHDİT ETMİŞTİ

Avukat Dilara Yıldız, 10 Ocak 2022’de eski nişanlısı Oktay Dönmez tarafından silah zoruyla götürdüğü restoranda tabanca ile vuralarak öldürüldü. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Dönmez'in “canavarca hisle tasarlayarak kasten öldürme”, “silahla yağmaya teşebbüs”, “konut dokunulmazlığını ihlal etme”, “hürriyetinden yoksun kılma”, “ruhsatsız silah bulundurma” ve “silahla tehdit” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 36 yıl 3 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. BirGün’e konuşan avukat Adalı, “Dilara benim sadece bir meslektaşım değil aynı zamanda dostum, arkadaşım, kardeşimdi. Davanın ilk duruşması ağustos ayında yapıldı. Biz sanığın duruşmaya bizzat getirilerek savunmasını yapmasını talep ettik” dedi. 25 Kasım’da Anadolu Adliyesi’nde görülen ikinci duruşmada Dönmez’in savunma yaptığını ve bu savunmanın tepki çektiğini anımsatan Adalı, “Dilara, bu şahıstan ayrıldıktan sonra tehditleri ve şantajları sürünce koruma kararı aldırıyor. Uzaklaştırma kararı var. Fakat buna rağmen ne yazık ki katlediliyor” dedi.

Oktay DönmezOktay Dönmez



ADİL YARGILAMA İSTİYORUZ

Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin kadın hakları ve kadın cinayetleri olduğunu kaydeden Adalı, şöyle devam etti: “Bugün Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri kadın hakları ve kadın cinayetleridir. En büyük sorun kadın cinayetleridir. Kadınların katledilmesidir. Erkekler gözlerini kırpmadan aynı bu olayda olduğu planlayarak, canavarca hisle kadınları öldürmektedir. Ülkede kadın soykırımı var. Ve Dilara da bu kurbanlardan bir tanesi. Dilara, tehdit edildiği için Samsun’a ailesinin yanına gidiyor, bir süre orada yaşıyor. Oktay Dönmez ‘Senin kanında duş yapacağım’ diye mesajlar atıyor, tehdit ediyor. Zorla senet imzalattırıyor. İnternete girip ‘şöyle öldürürsem ne kadar ceza alırım, böyle öldürürsem ne kadar ceza alırım’ diye araştırma yapıyor. Akıl sağlığının yerinde olmadığını söylüyor oysa gayet yerinde. Son görülen duruşmada, Sönmez savunmasında ‘Lokantada mı öldürürdüm, gider dağda, bayırda öldürürdüm’ gibi saçma savunma yaptı. Bu bir insanın onursuzluğunu gösteriyor. Tamamen planlı, programlı ve soğukkanlı işlenen bir cinayet bu.”

Adil yargılama yapılmasını istediklerini belirten Adalı “Bizlerin beklentisi zerre kadar şüphe kalmadan adli gerçeğe ulaşılması. Bütün delillerin ortaya konulup bu şahsın bütün rezilliğinin ortaya çıkmasını istiyoruz. Hak ettiği cezayı almasını istiyoruz. En ufak bir şüphe duymuyorum. Bugün olsa yine Dilara’yı öldürür en ufak bir pişmanlığı yok. Sonuçları bilerek Dilara’yı, bir kadını, bir insanı katletti. Bunlara bu cesareti veren ‘kravat taktığı indirim’, ‘Efendim’ dedi indirimi ve tabii ki İstanbul Sözleşmesi'ni ortadan kaldırmaya çalışan, kadınları evlere hapsetmeye çalışan erkek adaleti. Adil yargılanma olmasını yapılsın ve örnek olacak bir karar çıksın” diye konuştu.