Ülkede kuraklık tehlikeli seviyeye ulaştı

İstanbul’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız geçen ayların ardından barajlardaki doluluk oranları son 10 yılın en düşük seviyesine kadar geriledi. İSKİ verilerine göre İstanbul’da barajların doluluk oranları, yüzde 22 seviyesine kadar indi. Büyükçekmece Barajı’nda ise bu yılın ocak ayında yapılan ölçümlerde yüzde 39.35 olan doluluk oranı, bu ay itibariyle yüzde 16 seviyesine geriledi.

Büyükçekmece Barajı’nın son 10 yılına bakıldığında en düşük doluluk oranı 09 Aralık 2014 yılında yüzde 23.37 ölçülmüştü. Suların yüzlerce metre çekildiği barajın son durumu ise drone ile havadan görüntülendi. Çekilen görüntülerde kuralık nedeniyle barajın etrafında adacıkların oluştuğu ve balıkçı teknelerinin ise karaya oturduğu görülürdü. Uzmanlar suyun tasarruflu kullanılması konusunda uyarılarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Ali Uyumaz, su kullanımı noktasında tasarruf yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu: “Önemli olan tasarruf yapmak. Diş fırçalarken, traş olurken bir insan devamlı çeşmeyi açık bıraksa günlük 15-16 litre su harcıyor. Suyu israf etmemeliyiz, her an kesilecekmiş gibi tasarrufa çok önem vermeliyiz.”

FATURAYI BİZ DEĞİL GELECEK NESİL ÖDER

Atatürk tarafından 1933’te tarım arazilerini sulamak için, Bursa’nın Kestel ilçesine yaptırılan Gölbaşı Barajı’nın da yüzde 90’ı kurudu. Uludağ ve Katır Dağları’ndan akan sularla beslenen, Gürsu, Kestel, Yıldırım ve Osmangazi ilçesindeki tarım arazilerini sulamak için kullanılan barajda yaşanan kuraklık dikkat çekti. Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, Bursa Ovası’na kurulan fabrika ve sanayilerin, buradan su kullandığını, suyun bu sebepten çekildiğini, aynı zamanda uzun süredir temizlenmeyen göletin dibinde, kil ve çamur birikintisi olduğunu söyledi:

“Önceden 10 olan fabrika şimdi 110 tane oldu. Sanayi de bu suyu kullanıyor. Biz de kuru tarımdan sulu tarıma geçtik. Nüfus arttı. Bilinçsizce su tüketiyoruz. Acilen kapalı sisteme geçmemiz lazım. Çiftçi suyu bedava kullanmıyor. Gölbaşı göleti kurursa şeftali ağacını sökeriz, arpa ve buğday ekeriz. Sulu tarımdan kuru tarıma geçeriz. Bunun faturasını da biz değil ama bizden sonraki nesil öder.”

İHA/DHA