Ülkede satılmadık yer bırakmadılar

HABER MERKEZİ

“Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sözüyle 14 Ağustos 2001’de kurulan AKP’nin bugün 21’inci kuruluş yıl dönümü. AKP, ekonomiden siyasette, adaletten güvenliğe kadar birçok alanda geri dönüşü zor olacak sorunlara yol açtı. Ayrıca ülkede yarattığı tahribat ve özelleştirmelerle sözünü gerçekleştirdi. Ekonomide, Türkiye tarihinde görülmemiş bir özelleştirme uygulamasına imza atıldı.

Türkiye’nin en büyük şirketlerini, fabrikalarını, otellerini, limanlarını, enerji üretim tesislerini, elektrik ile doğalgaz dağıtım şebekelerini ve arazilerini yerli ve yabancı özel şirketlere satıldı. 2004’te TEKEL'in alkollü içecekler bölümü 292 milyon dolara satılırken, gübre üreten şirketler ve onların fabrikaları özelleştirildi. Eti Bakır 21,8 milyon, Eti Krom 58 milyon, Eti Gümüş 41,2 milyon ve Eti Elektrometalurji 15,3 milyon dolara satıldı.

Emekli Sandığı’nın sahip olduğu oteller de özelleştirildi. Büyük Ankara Oteli 36,3 milyon dolar, Büyük Efes Oteli 121,5 milyon dolar, Büyük Tarabya Oteli ise 145,3 milyon dolara satıldı. 2006 yılında toplam 8 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı.

2008 yılında TÜPRAŞ ve Türk Telekom gibi Türkiye'nin en stratejik kurumlarından biri olan Petkim Petrokimya Holding Azerbaycan devlet şirketi Socar, Petkim'i 2 milyar 40 milyon dolara satıldı. TEKEL'in sigara bölümü ise 24 Haziran 2008'de 1 milyar 720 milyon dolara satıldı.

Kamu şirketlerinin neredeyse hepsini satan AKP iktidarı, aynı zamanda kamu arazilerini, fabrikaları, enerji üretim santralleri ile dağıtım şebekelerini elden çıkardı. Bugüne kadar 4 binden fazla kamuya ait gayrimenkulü satan AKP iktidarı, 2 binden fazla gayrimenkulü satmak için de özelleştirme portföyüne ekledi. Karayolları ve köprüleri de satılacak değerler listesine ekleyen AKP iktidarı, 30’a yakın kamu kuruluşunu daha satmayı planlıyor.

TEK DERDİ İKTİDAR

21 yıllık süreçte ülkede kamuya ait bir alan bırakmayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek derdi ise iktidarda tek adam olarak devam etmek. Partisinin 21'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla parti kurucuları ve partililere mektup gönderen Erdoğan, “Şimdi bu güçlü altyapının üzerinde 2023 hedeflerimizi hayata geçirerek ve 2053 vizyonumuzu inşa ederek, ülkemize ve milletimize verdiğimiz sözlerin tamamını yerine getirmek istiyoruz. Bunun için 2023 seçimleri kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.