Göçmen dramında akıl almaz açıklamalar... Yunanistan, ülkeye kara ve denizden giriş yapan göçmenleri ülkelerine göndereceğini açıkladı. İçişleri Bakanı Soylu ise “Geri itmeleri engellemek için sınırda bin özel harekât polisi görevlendiriyoruz” dedi

Ülkelerin göçmen politikasında son durum: Sınırda geri itme nöbeti

HABER MERKEZİ

Hükümetin göçmenlere sınır kapılarını açması sonrası başlayan dram büyüyor. Türkiye’de sınırı geçen binlerce göçmene Yunanistan polisinin sert müdahalesi sürüyor. Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi ise Ankara'nın Avrupa Birliği ile 2016 yılında yaptığı anlaşma kapsamında göçmenleri kendi topraklarında tutma taahhüdü verdiğini ancak buna uymadığını söyledi. Mitarachi 1 Mart’tan sonra ülkelerine giriş yapan göçmenleri ülkelerine iade edeceklerini açıkladı.

Edirne’de sınırda gözlem yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Edirne Valiliği önünde yaptığı açıklamayla şaşırttı. Soylu “Geri itmeleri engellemek amacıyla bin özel harekât polisi Meriç sınırında görev yapacak” dedi. Yunanistan polisi tarafından darp edilerek geri gönderilen göçmenleri özel harekât polisinin nasıl engelleyeceği ise soruları beraberinde getirdi.

SORU SORAN GAZETECİYE ÖFKE

Soylu dün sınırı geçen göçmen sayısının 139 bin 70’e ulaştığını açıkladı. Bu açıklama üzerine Tele 1 muhabiri “Sizin verdiğiniz rakamlar Birleşmiş Milletler ve Yunanistan’ın verdikleri rakamlarla örtüşmüyor. Nasıl sayılıyor” sorusu üzerine Soylu, öfkeyle yanıt verdi. Muhabire “Yunan tarafına hizmet ediyorsun. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısın ama hizmetin başka yere. İçişleri Bakanı yalan söylüyor öyle mi?” dedi.

PLASTİK MERMİYE YEŞİL IŞIK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Eric Mamer, Yunanistan'ın göçmenlere karşı plastik mermi kullanmasına ilişkin skandal ifadeler kullanıldı. Mamer, "AB hukuku uyarınca Yunanistan'ın sığınmacılara karşı plastik mermi kullanması yasal mı?" sorusuna, "Bu koşullara bağlı. Yunan yetkililerin karar vermesi ve uygun adımı atması gerekir" yanıtını verdi.

Yunanistan sınırındaki durumun çok zor olduğuna işaret eden Mamer, "Yunan yetkililerin hem sınırlarını korumasını hem de bunu uluslararası hukuka uygun bir şekilde yapmasını bekleriz. Yunan yetkililer, çok karmaşık ve zor bir durumda" ifadelerini kullandı.

***

Tarih vermek uluslararası hukuka aykırı

ulkerlerin-gocmen-politikasinda-son-durum-sinirda-geri-itme-nobeti-697247-1.

Yunanistan ve Türkiye tarafından göçmenlere ilişkin yapılan açıklamaları değerlendiren Prof. Dr. Murat Erdoğan, Yunan hükümetinin tarih vermesinin doğru olmadığını sınırı geçenler mülteci olduğu durumda geri gönderilemeyeceğini ifade etti. Sınırı geçen insanların hepsine aynı şekilde yaptırım uygulanmayacağını belirten Erdoğan “Şu an Yunanistan’a giden insanların büyük bölümü mülteci değil düzensiz göçmenler. Sınırı geçenlerle mülakat yapmanız gerekir. Gerçekten mülteciler mi yoksa düzensiz göçmenler mi? Çünkü aralarında mülteci de olabilir. Dolayısıyla uluslararası hukuka göre bu insanları geri göndermek için bir tarih veremezsiniz. Hangi tarih olursa olsun önemli olan o insanların o ülkeye girmiş olması. Yani kim bunlar nereden geldiler. Gerçekten mülteciler mi yoksa düzensiz göçmenler mi? Çünkü aralarında mültecide olabilir. Dolayısıyla uluslararası hukuka göre bu insanları geri göndermek için bir tarih veremezsiniz. Hangi tarih olursa olsun önemli olan o insanların o ülkeye girmiş olması” diye konuştu.

Göçmenlerin Türkiye’ye ve kendi ülkelerine geri gönderilmesinin kolay olmadığını belirten Erdoğan “Avrupa bu açıklamalarla kendi toplumları yumuşatmaya çalışıyor. Yunanistan’ın şu an onları Türkiye’ye göndermek gibi bir politikanın dışında çok fazla yapabilecekleri bir şey yok. Onu da yapamazlar kolay kolay. Çünkü dediğim gibi bunun süreçleri var. Türkiye’nin de kendisinden çıkmış insanı hele birde bunun için kayıt tutulmamışsa geri alacağım demesi beklenemez. Dolayısıyla bu çok kolay bir şey değil” ifadelerini kullandı.

***

‘Sınırı geçenlerin sayısı en fazla 3 bin’

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker 2 Mart’ta Edirne Pazarkule Sınır Kapısı tampon bölgesi ve sınırda bulunan Doyran Köyü ziyaretine ilişkin değerlendirme raporu yayımladı. Şeker, çoğu Suriyeli olmak üzere Afganistan, İran, Irak ve Afrikalı olmak üzere sığınmacıların sayısının 4-5 bin kadar olduğunu söyledi. Mültecilerin insanlık dışı koşullarda tampon bölgede bekletildiği belirtilen raporda şöyle denildi: Elverişsiz koşullarda çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek binlerce insan sonu belirsiz bir bekleyişin içerisine itildi. Bu insanlık dramını sona erdirmek için hükümet politikasında acilen değişikliğe gidilmeli. Bekleyişlerini mümkün olabilecek en insani koşullarda sürdürmelerini sağlayacak acil eylem planı ve dayanışma organizasyonuna ihtiyaç var.
Raporda “İktidar partisinin 'Yunanistan’a 100 binin üzerinde sığınmacının geçtiği' yönündeki açıklamaları teyitli değil. Sığınmacılar ve yetkililer en abartılı rakamlarla bu sayının 2-3 bin olduğunu ifade ediyor" denildi.

***

Menice, ailesine kavuştu

ulkerlerin-gocmen-politikasinda-son-durum-sinirda-geri-itme-nobeti-697248-1.

Afganistanlı 10 yaşındaki Menice Arapladı, sınırda koparıldığı ailesine kavuştu. Üç çocuklu aile önceki gün Meriç Nehri üzerinden Yunanistan'a geçtikten sonra yakalandı. Ailenin dört üyesine bir araca Menice'yi ise başka bir araca bindirerek Türkiye'ye yolladı. Böylece küçük kız ile ailesinin bağlantısı koptu. Kızının izini süre baba Seyit Arapladı, yetkililerin de devreye girmesiyle mutlu sona ulaştı. Yetkililer, Menice'yi Edirne Pazarkule sınırı yakınında yetkililer babasına teslim edildi. Babasına sarılan küçük kız "Bugün benim en mutlu günüm" dedi.