6'ncı Elektrik Tesisat Ulusal Kongre ve Sergisi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi tarafından "Geleceğin Elektrik Tesisleri ve Dijitalleşme" ana temasıyla, İzmir’de başladı. Kongrede açıklamalarda bulunan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, "Ülkemiz enerji konusunda dışa bağımlı" dedi.

"Ülkemiz enerji konusunda dışa bağımlı"

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de 6'ncı Elektrik Tesisat Ulusal Kongre ve Sergisi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi tarafından "Geleceğin Elektrik Tesisleri ve Dijitalleşme" ana temasıyla, bugün başladı. Kongre, 19 Ekim tarihine kadar Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde sürecek. Ülke genelinde mühendis ve teknik elemanların katılacağı mühendislik buluşması kapsamında 4 büyük sempozyum ve özel etkinlikler gerçekleştirilecek.

ÜLKELERİN YAKIN GELECEKTE DÜŞECEĞİ DURUMU YANSITMAKTADIR

Kongre açılış töreninde konuşan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, her yıl etkinliklerinin daha da büyüdüğünü ifade ederek, “Ne yazık ki uzun yıllardır sürdürülen neo-liberal ekonomi politikaların gereği olarak, ülkemiz hemen hemen her alanda yüksek teknoloji ürünleri için açık pazar durumundadır. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz, teknolojiyi geliştirmeyen, yerli enerji kaynaklarını kullanamayan enerji, madencilik, telekomünikasyon başta olmak üzere temel altyapı alanlarını toplum yararına düzenleyememiş ülkelerin yakın gelecekte düşeceği durumu yansıtmaktadır. Kamusal bir planı olmayan kısa vadeli ekonomik dalgalanmalardan ve şoklardan sarsılan bu ekonomik yapının dönüştürülmesi, ayakları yere basan, gerçekçi bir sanayileşme, teknolojiyi ve AR-GE politikasının geliştirilmesi için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz” diye konuştu.

ulkemiz-enerji-konusunda-disa-bagimli-637637-1.

SİYASİ İKTİDARLARA ISRARLA HATIRLATMALIYIZ

Uğurlu sözlerine şöyle son verdi:

“Çocuklarımızın geleceği için çevreye, kentsel ve tarihsel dokuya saygılı, bilgi yoğun, teknoloji yoğun bir sanayileşme politikasını yaşama geçirmeliyiz. Enerji yoğunluğunu ancak yüksek katma değerli, çevre dostu, yerli üretim teknolojilerine dönük bir AR-GE ve sanayileşme politikasıyla düşürebiliriz. Telekomünikasyon altyapısındaki sorunların, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki dışa bağımlılık, erişim ve kullanım sorunları, ülkemizde mühendislik faaliyetleri açısından da büyük açmazlar yaratmaktadır. ‘Endüstri 4.0’ kavramaları etrafında tartıştığımız gelişmeler, ekonomik gelişimin yönünde belirleyici niteliktir. Dünya genelinde yaşanan bu dönüşümün gerisinde kalmamak için ne yazık ki bilimsel ve teknik gelişmelerin paylaşılması tek başına yeterli değildir. Biz mühendisler, bu alanlara ilişkin stratejik planlamalara ihtiyaç olduğunu siyasi iktidarlara ısrarla hatırlatmalıyız.”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise bu kongrenin Türkiye’de elektrik alanının gelişmesi için önemli olduğunu vurgulayarak, “Dijitalleşme konusun hem ülkenin hem de dünyanın gündeminde. 4.0 paralel bir şekilde tüm sektörleri etkilemeye devam ediyor. Akıllı cihazların artık günümüzde kullanımı artıyor. Bunu da doğru geliştirerek kullanmak önemeli oldu. Akıllı cihazların daha uzun ömürlü bataryaları yapması Nobel’de ödül aldı. Enerji dağıtımında akıllı bir şekle getirilmesi için çalışma yapılıyor. Üretimden tüketime kadar” dedi.

ÜLKEMİZ ENERJİ KONUSUNDA DIŞA BAĞIMLI

TMMOB mühendis, mimar ve şehir plancıların anayasal örgüttü olduğunu ifade eden Koramaz, “Bir yandan üyelerimiz haklarını korumak ve geliştirirken aynı zamanda toplum faydalı konularda mücadele etmektir. Tüm gelişmeleri, boyutlarıyla irdeleyebileceğimiz, bu tür etkinlikler sıkça gerçekleştiriyoruz. TMMOB bir yılda 100’e yakın bu tür etkinler düzenliyor. Bu kongrelerde çıkan düşüncelerin yaşam bulması da mücadele ediyoruz. Asli görevlerimiz insanlık yararına dönüştürmek için uğraşıyoruz. Doğa ile insan yaşamı arasında dengeyi korumamız gerekiyor. Bu anlamda önemli bir alan enerji konusu. Enerji yanlış bir şekilde üretildiği zaman olumsuz tehditler ortaya çıkartıyor. En temel gereksinimdir enerji. Enerji ihtiyacımız oldukça büyük. Ülkemiz enerji konusunda dışa bağımlı. Tüm yurttaşlarımızın ihtiyacı kadar verimli kullanılması için bir sisteme geçilmesi için mücadele ediyoruz. Küresel sermaye doğal kaynakları da meta olarak görüyor. Dünya bir kıtlığa doğru gidiyor. Rant hırsı yerine kamusal politikalar uygulanmalıdır. Hem dünyada hem ülkemizde gelinen nokta ortada” şeklinde konuştu.

ulkemiz-enerji-konusunda-disa-bagimli-637638-1.