Erdoğan sebest düşüşü durdursa da uçağın burnunu yukarı yönde doğrultamadı. Yoksulluk çeken halk iktidarın gerçekten kopuk söylemine pirim vermiyor. Muhalefet partileri hâlâ durumu fark etmiş değil.

Ülkenin birinci partisi yoksullar

POLİTİKA SERVİSİ

Ne seçim yasası ne güçlendirilmiş parlamenter rejim. Ülke insanının tek derdi ekonomi. O yüzden iktidarın tüm çabasına, muhalefetin etkisizliğine rağmen gündem değişmiyor. Erdoğan, Ukrayna-Rusya çatışmasında aktif rol, köprü havaalanı açılışları, KDV oranlarında düzenleme, vergi affı gibi başlıklarla aynı anda saldırıya geçip seçmenin güvenini kazanmak istiyor. Tüm bu çabalara rağmen şu ana kadar kamuoyu yoklamaları AKP ya da Erdoğan’da hatırı sayılır bir yükseliş kaydedemedi.


Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde izlenen politikayla ilgili yapılan kamuoyu yoklamalarında iktidarın izlediği politika genel olarak olumlu bulunsa da seçim tercihini değiştirmemişe benziyor. KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, bu vaziyeti “Erdoğan'ın durumu kendi lehine bükmesinin giderek zorlaştığı kanaatindeyim" diyerek özetlerken anlık kararların ve müdahalelerin kısa dönemde seçmen üzerinde etkisinin sınırlı olacağının da altını çizdi.

İKTİDARDA ERİME DURDURULDU MU?

Cumhur İttifakı yükselişe geçemiyor. Bu doğru. Derinleşerek süren ekonomik krize rağmen AKP’deki erimenin bir yerde durması ve daha gerilememesi tüm kamuoyu araştırmacılarının en temel konusu durumunda. Uzun süredir devam eden toplumsal kutuplaşma, siyasi partilere mensup olan ilişkisini bir tür kimlik noktasına kadar çekti. Erdoğan esas olarak bir anlamda AKP’lilik diye tarif edilebilecek bu kimliğe oynuyor. Doğal olarak uzun yılar içinde kazanılan kimlik bir anda çözülmüyor. Erimenin durmasının nedeni bu. Başarı olarak duran gerçeğin AKP’yi zorlayan tarafları da var. Kimliği ayakta tutmak için oluşturulan siyaset diğer toplumsal kesimleri dışarıda bırakıyor. Üstelik işsizlik, hayat pahalılığı, yoksulluk varken kendisini dışarıda tutan bir dilin geniş kesimlere ulaşması imkansız hale geliyor.

AKP SEÇMENİ, HALK İKTİDARI DUYMUYOR

Yurttaş her fırsatta isyanını, yaşadığı zorlukları anlatmaya çalışıyor. Üretici, esnaf, genç, kadın, işsiz ya da asgari ücretli fark etmiyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük krizini yaşayanlar iktidarın kendilerini fark etmesini istiyor. Erdoğan bu talebi sadece geri çevirmekle yetinmeyip öyle bir gerçekliği yok sayıyor. İktidar gerçeklikten kopuk kendi dünyasını yaşıyor.

Erdoğan’ın atladığı bir başka gerçek var. Tıpkı Erdoğan ve etrafının yaşadığı gibi milyonların da yaşadığı başka bir gerçeklik var. Bunu sadece AKP karşıtları değil yıllarca Erdoğan’a oy vermiş olan seçmen de görüyor, yaşıyor.

Erdoğan’ın tüm gayretlerine rağmen seçmen davranışlarında bir hareketlenme yaşanmadığı için kaybeden tüm iktidarlar gibi ikinci yolu deniyor. Seçim yasasını değiştiriyor. İktidarın değiştirmeye çalıştığı yasa, bugün genel kurula geliyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, kanun teklifinin bugün Genel Kurul'da görüşülmeye başlayacağını söyledi. Anlaşılan o ki yasa çok büyük değişiklik yaşanmadan bu hafta içinde Genel Kurul’da da geçecek. 2023 yılında yapılacak seçimlere bu yasayla girilecek.Gerçeklikten kopan, kitlesini mobilize etme yeteneğini yitiren AKP’nin bu tür alicengiz oyunlarıyla da seçim alması zor görünüyor.

ulkenin-birinci-partisi-yoksullar-997174-1.

***

‘Uçan ekonomi’ AKP ve MHP’lileri vurdu

Metropoll Araştırma Şirketi’nin araştırmasına göre, AKP seçmeninin yüzde 53’ü faturalarını ödeyemiyor veya ödemekte zorlanıyor.

Araştırma şirketi, seçmene yüksek zamlardan sonra elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyip, ödeyemediklerini sordu. Anketin sonuçlarına göre, halkın yüzde 18,6’sı ödeyemediğini, yüzde 57’si ödeyebildiğini ama çok zorlandığını kaydetti. AKP seçmeninin yüzde 53’ünün, MHP seçmeninin de yüzde 70’inin ödeyemediği ya da öderken çok zorlandığı görüldü. Metropoll Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, "Halkımız için elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemenin çok büyük bir sıkıntı kaynağı olduğu anlaşılıyor. Faturalarını ödeyemeyenler giderek artıyor" dedi.