Munzur Koruma Kurulu üyeleri, Munzur Gözeleri’nde uygulanacak tepki çeken projeye ilişkin farklı şehirlerde eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, "Bilimsel raporların hiçe sayılarak yapılmaya çalışılan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik bir yıkım projesidir" denildi.

Ülkenin farklı noktalarından tek ses: Munzur özgür akacak

HABER MERKEZİ

Dersim’in Ovacık İlçesi’nde 1’inci derece doğal sit alanı içerisinde yer alan ve doğal güzelliğiyle de bilinen Munzur Gözeleri’nde uygulanacak projeye tepki gösteren Munzur Koruma Kurulu (DEDEF) üyeleri İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Kocaeli’nde eş zamanlı basın açıklaması düzenledi.

‘Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi’nin 1.derece doğal sit alanı olan bölgede yapılaşmanın önünü açacağını ve insan etkileşimini artıracağı belirtilen açıklamada, “Anılan proje kapsamında; çadır kamp alanları, hayvan kesimhanesi, tuvalet, otopark, büfe, stand alanları, yürüyüş parkuru gibi yapılar planlanmaktadır. Munzur Gözeleri, Munzur Nehri'nin kaynağıdır ve sadece Munzur Nehri'nde habitat bulunan ‘Salmo Munzuricus’ isimli endemik Alabalık türü bulunmaktadır. Anılan Alabalık türü Munzur Gözeleri ve yakın yerlerde sazlık alanlarda yumurta bırakmakta olup Munzur Gözleri ve çevresinde insan etkileşimini arttıracak yapılar öngörülmesi Alabalık türünün habitat alanlarına zarar verecek ve türün neslinin yok olması dahi gündeme gelebilecektir. Munzur Nehri'nin kaynağından itibaren insan etkileşiminin arttırılmasına dönük Proje yapılması da hukuka aykırıdır” ifadeleri yer aldı.

ulkenin-farkli-noktalarindan-tek-ses-munzur-ozgur-akacak-768198-1.

Çevresel etki değerlendirme süreci işletilmediğine dikkat çekilen açıklamada, ‘Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi’ içme ve kullanma suyu kaynaklarının korunmasına dair mevzuat hükümlerine aykırıdır. İhaleye konu projede planlanan yapılar için Mevzuatta belirtilen koruma mesafeleri dikkate alınmamıştır. Bilimsel raporların hiçe sayılarak yapılmaya çalışılan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik bir yıkım projesidir” denildi.

Munzur Gözeleri’nin Alevilik açısında kutsal bir ziyaret yeri olduğu ve bölgenin doğal dokusunun binlerce yıl korunduğu ifade edilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Alevi– Kızılbaş inancı için kutsal bir mekan olan Munzur Gözerlerinde hayata geçirilmeye çalışılan Peyzaj Projesi inancımıza, kültürümüze ve hafızamıza müdahale ile eş değerdir. Munzur Gözelerindeki Peyzaj projesi ile doğal bir inanç merkezi özünden koparılarak mesire ve ticaret alanına çevrilmek istenmektedir. Dersimliler için kutsallığı olan inanç merkezlerine ve topraklarına büyük şirketlerin sokulması, bu alanların ihaleye verilmesi yanlıştır ve kabul edilemez.”