Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün verileri, ülkenin yakıcı sorunlarından biri olan çocuk işçiliğinin en karanlık yüzünü ortaya çıkardı. Haziran 2017 ile 2019’un sonuna kadar yapılan denetimler sonucunda 18 bin 516 çocuğun sokakta çalıştırıldığı belirlendi.

Ülkenin geleceği sokakta çalıştırılıyor

Mustafa M. BİLDİRCİN

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün sokakta çalıştırılan çocuklara ilişkin verileri, ülkedeki acı tabloyu gözler önüne serdi.

Ekonomik yoksunluk nedeniyle ailesinin yanından alınma riski bulunan 198 bin 907 çocuğun olduğu ülkede, Haziran 2017’den 2019 yılı sonuna kadar sokakta çalıştırılan 18 bin 516 çocuğa ulaşıldı.

ÇOCUKLAR AİLELERİNDEN ALINDI

Sokakta çalıştırılan çocuklara yönelik Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca kurulan 132 mobil ekip, 81 ilde çalışmalar yürüttü. Ekiplerin denetimleri sonucunda, 18 bin 516 çocuğun sokakta çalıştırıldığı belirlendi.

Sokakta çalıştırılan çocukların 4 bin 947’si sosyal dayanışma vakıflarına yönlendirildi veya sosyal ve ekonomik destekten yararlandırıldı. Sokakta çalıştırılan 450 çocuk, ailesinin yanından kurum bakımına alındı. Sokakta, ailesinin ekonomik durumu nedeniyle “Aile bütçesine destek olmak için” çalıştırıldığı tespit edilen çocukların ebeveynlerine rehberlik hizmet sağlandı.

Rehberlik hizmeti verilen aile sayısının 10 bin 228 olduğu bildirildi.

OKULA DEVAM EDEMEDİLER

Sokakta çalıştırıldığı için eğitime devam etmeyen çocuklar da mobil ekiplerin denetimlerine takıldı. Haziran 2017 ile 2019 yılının sonuna kadar yapılan incelemelerde tespit edilen sokakta çalıştırılan bin 16 çocuğun, okula devam edemediği ifade edildi.

319 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenlik Meclisi’nin (İSİG) açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 2013-2019 yılları arasında toplam 319 çocuk işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İSİG, resmi olmayan rakamlara göre, ülkede 2 milyonun üzerinde çocuk işçinin olduğunu açıkladı.