Aşılamaya Türkiye’den haftalar önce başlayan İsrail, nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını aşılarken Birleşik Krallık’ta da nüfusun yaklaşık yüzde 10’u aşılandı. Türkiye’de ise defalarca ertelenen aşı tedariki nedeniyle 14 Ocak’ta başlayan aşılama süreciyle nüfusun ancak yüzde 1,4’ü aşılanabildi.

Ülkenin sadece yüzde 1,4’ü aşılanabildi

Haber Merkezi

Dünya genelinde birçok ülke aşılama çalışmalarına hızla devam ederken Türkiye’de ise nüfusun sadece çok küçük bir kısmı aşılanabildi. Üstelik, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “10 milyon doz Covid-19 aşısı gelecek” diye açıklama yapmasına karşın da 6 milyon 500 bin doz Covid-19 aşısı getirilebildi.

Avrupa ülkeleri Covid-19'a karşı üretilen aşıları öncelikli gruplara uygulamaya devam ederken ülkelerin aşılama hızları arasında da büyük farklılıklar görülüyor. İngiltere ve İsrail aşılama konusunda en hızlı davranan ülkeler konumunda.

İLK SIRADA İSRAİL VAR

Covid-19 aşılamasına ilişkin bazı ülkelerdeki son durum şu şekilde:

► İsrail, 22 Ocak tarihi verilerine göre nüfusunun yüzde 39'unu aşıladı. İsrail Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede 22 Ocak tarihi itibariyle 3 milyon 361 bin kişi Covid-19 aşısı oldu.
► İngiltere Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşıya onay veren ilk ülke oldu ve aşılamaya 8 Aralık 2020’de başladı. İngiltere Sağlık Bakanlığı verilerine göre 21 Ocak itibariyle 5 milyon 850 binden fazla kişiye aşı vuruldu.
► ABD'de ise 20 milyon fazla insana Covid-19 aşısı yapıldığı ve ülke nüfusunun yaklaşık 6,2'sinin aşılandığı bildirildi.
► Almanya'da 21 Ocak tarihi verilerine göre ülkede 1 milyon 500 bin kişi aşı oldu. Ülkenin aşılama oranı şu anda yüzde 1,8 düzeyinde.
► Koronavirüsle mücadelede Türkiye'de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulaması kapsamında en az 1 milyon 200 bin kişi aşı oldu. Bu ülke nüfusunun yaklaşık 1,4'üne denk geliyor.

ALMANYA’DA 442 MERKEZ KURULDU

Türkiye’de hastanelerde ve evlerde başlayan aşılamanın aile sağlığı merkezlerinde devam edeceği açıklanırken aşılamada birinci sırada yer alan İsrail, Hayfa kentinde aşılama merkezi kurdu. İsrailliler, araçlarından inmeden bu aşılama merkezinde koronavirüs aşısı olabiliyor.

Rusya'da ise koronavirüs salgınına karşı başlatılan kitlesel aşılama, alışveriş merkezleri ve tiyatro binası gibi kültür sanat merkezlerinde de uygulanıyor. Almanya’da da farklı eyaletlerde 442 aşılama merkezi kuruldu.

AŞILAMA MERKEZLERİ ŞART

Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski başkanı Sinan Adıyaman ise aşılamadaki son duruma ilişkin şunları söyledi: “Türkiye’de Cumhuriyet döneminde beri oturan bir sistem var ve bu sistem bu kadar hızlı aşılama yapılmasını sağlıyor. Aşılamanın hastane dışında yapılması ve birçok insanı Covid-19 olup olmadığını bilmeden aynı yere sokmamalısınız. Hastane dışında aşılama merkezlerinin açılması şart.”