Ülkenin SOL’a ihtiyacı var

BirGün EGE

SOL Parti’nin ülke genelinde yürüttüğü SOL Buluşmalar başlıklı etkinlikleri devam ediyor. Son olarak Datça’da bir kafeteryada düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer ve akademisyen Güven Gürkan Öztan katıldı.

Ülkenin kritik bir süreçten geçtiğini dikkat çeken İlknur Başer, “Geldiğimiz süreç AKP-MHP iktidarının ürettiği krizlere çözüm sunamadığı ülke ortamındayız. Kendilerinin ürettiği krizlere bile çözüm üretemiyorlar. Geleceğimiz açısından kritik bir süreçten geçiyoruz. 2023 seçimleri tek adam rejiminin oylandığı bir seçim olarak geçecek. Bunu kabul etmemiz lazım. Sadece siyasal bir partinin el değiştirmesi gibi bakılmaması gerekiyor. İktidarı tekrar AKP-MHP bloğu kazanırsa bir rejimin kurumsallaşması ve Türkiye’ye yerleşmesi anlamına geliyor” diye konuştu.


Türkiye’nin birçok noktalarında tek adam rejimine karşı mücadeleyi büyüttüklerini dile getiren Başer, “Gidişatı değiştirmek için asıl sorumluluk toplumsal muhalefetin, muhalefet güçlerinin ne yapıp yapmadığıyla, ne üretip üretmediğiyle ve halkı ne kadar örgütleyip örgütlemediğiyle alakalıdır. Evet, iktidarın ürettiği politikalar oldukça kötü ülkeyi bir uçuruma sürüklüyor. Bu karanlığa ancak SOL karşı çıkabilir, omuz omuza dayanışmaya çünkü Ülkenin sola ihtiyacı var” dedi.

Güven Gürkan Öztan ise, “Çok yoğun bir gündemle yaşıyoruz. Sürekli savrulan ve karamsarlığa kapılan Cumhuriyet yurttaşıyız. Yaşadığımız bütün problemlerin tamamı aynı kaynaktan türüyor. Türkiye kapitalizminin kendine özgü koşullarıyla ve mevcut iktidar bloğunun ortaya koyduğu siyasetin bilançosudur. Son 20 yıl Türkiye’de neoliberalizmin tahribatı daha önceki boyutlarının çok daha üstüne taşındı. Herkesin hayatını direkt etkileyen bir hal aldı. Ekonomik kriz ile mücadele ediyoruz. Bir taraftan İslamlaştırma politikaları son gaz devam ediyor. Diğer faktörler de eklenince ülkede yaşayan yurttaşlar olarak gelecek kaygımız artmaya başladı” diye konuştu.

Öztan, ülkede yaşanan sorunların temelinde kapitalizmin neoliberal politikalarının birleşimi AKP iktidarının yattığını; bu politikaların sonucu laiklik, kamuculuk ve emperyalizm konularının öne çıktığını belirtti. Öztan ayrıca ülkede yaşanan sorunlarla mücadelenin Sol bir politik çizgiye gereksinimin bulunduğunun altını çizdi.