Genel Seçimlerin tarihi belli oldu. 14 Mayıs 2023 Pazar günü Türkiye bir kez daha sandığa gidecek. Sandık ortaya geldiğinde her zaman iktidar koltuğunda oturanlar için “sancılanma dönemi” başlar.

Çünkü iktidarı kaybetme ihtimali vardır!

Bunun nasıl bir korku olduğunu en güzel biçimde Demokrat Parti (DP) Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes vermişti. 1957 Genel Seçimleri’nin yapıldığı gün ve gecesi için şu tarihi sözleri sarf etmişti:

-Allah bana bu geceyi bir daha yaşatmasın!

Halbuki sadece yedi yıl önce yapılan 14 Mayıs 1950 seçimlerini kaybeden “Kurtuluş Savaşı Kahramanı” ve “Milli Şef” unvanlarına sahip İsmet İnönü, 27 yıllık CHP iktidarını sonlandıran seçim yenilgisi için şöyle demişti:

-En büyük yenilgim, en büyük zaferimdir!

İsmet Paşa iktidardan inmişti ama Türkiye çok partili hayata geçmiş Türkiye’ye “demokrasi” gelmişti!

Demokrat Parti’yi o seçimler öncesinde Türkiye solu da desteklemişti, baskıcı tek parti rejimine karşı. Ama DP nasıl bir “demokrasi” getirdiğini kısa süre sonra dosta düşmana göstermişti!

13 Ocak 1951’de “Komünist Tevkifatı” olarak tarihe geçen operasyon ile gerçek yüzünü dokuz ay içinde ortaya koymuştu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2023 seçim tarihini açıklarken son derece tersten bir yorumlamayla “14 Mayıs’ 1950’de milletimiz, nasıl Yeter Söz Millletin” dediyse:

-14 Mayıs’da Altılı Masaya da ‘yeter’ diyecektir!..

Yıllardır iktidarda olan parti AKP’dir. Düşünce ve ifade özgürlüğü bakımından ülkeyi tek parti döneminden daha beter hale getiren de AKP’den başkası değildir.

Cezaevlerinde yer kalmadı. Ayda 10 bin lira kazanan ancak “açlık sınırına” ulaşabiliyor.

Uzun sözün kıssası demokrasi vaadiyle gelen bütün sağ partiler iktidar koltuğuna oturduklarında “vazife tamamlanmıştır” diyerek demokrasinin şalterini indiriyorlar.

Son örnek Gülen Cemaatidir. Şimdi muhalefetteler. Yeniden iktidar olurlarsa ne yapacaklar? Eskiden yaptıklarını!.. Hileli sınavlar, kurgulu kanıt üretmeler, adaletsiz mahkemeler ve Silivri Cehennemleri…

Seçimlerde AKP’nin sırtını yere getirmek için Türkiye’nin güçlü bir sol yumruğa ihtiyacı var. Ağır sıklet boksörleri nakavt için sol yumruklarına güvenirler!

En büyük oy potansiyeline sahip muhalefet partisi CHP’dir. Onun ardından HDP geliyor. Hiçbir partiye bagaj olmadan kendi seçmenleriyle TBMM’de bulunan en büyük üçüncü partidir.

Altılı Masa’daki dört partinin (DEVA, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti) toplam oy oranları yüzde 5’i bulabilir mi? Bilemiyoruz.

CHP sol partiyse geçmiş başarılarını incelemeli. 1973, 1977 ve 1989 (SHP) seçimleriyle 31 Mart 2019 (büyük şehirlerde) ve 24 Haziran 2019 (İstanbul) birinci parti olabilmeyi nasıl sağlandığına bakmalı. Ve şunu görmeli:

-Ülkenin Sol’a ihtiyacı var!