Darbe girişiminin yıldönümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan sol partiler, iktidarın ve istihbarat örgütlerinin darbe teşebbüsünü muhalefeti bastırmaya yönelik bir araç olarak kullandığını vurguladı

Ülkeyi karanlıktan sol çıkaracak

POLİTİKA SERVİSİ

Geçmişte AKP ile Fetullahçı yapılanma arasındaki ilişkiye dikkati çeken sol partiler, darbe girişiminin yıl dönümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. SOL Parti, Türkiye Komünist Partisi ve Emek Partisi’nden yapılan açıklamalarda, “15 Temmuz bastırılsa da, aynı karanlık yoldan yürüyenler bugün ülkemizi bu karanlık tünelde tutmaya devam ediyor” denildi.

SOL Parti’den yapılan açıklamada, 15 Temmuz’un bir karanlık geceden ibaret olmadığı belirtilerek, “CIA’nın kucağında büyütülerek solu bastırmak için kullanılan ve darbelerle devletleştirilen uzun karanlık bir gecedir. Ülkemize ve halka bir ihanet girişimi olan 15 Temmuz bastırılsa da, aynı yoldan yürüyenler ülkemizi bu karanlık tünelde tutmayı sürdürüyor. Türkiye'yi bu karanlık tünelden SOL çıkaracak. Aydınlık, laik, gerçekten demokratik ve bağımsız bir ülkeyi kurarak bu uzun ve çirkin gecenin sabahına çıkacağız” ifadelerine yer verildi.

DEMOKRASİYE GÖZDAĞI

Darbe girişiminin bilançosuna dikkat çeken Emek Partisi’nin açıklamasında ise “Darbe girişiminden birkaç gün sonra ilan edilen ve aralıklarla uzatılan OHAL kapsamında KHK’lerle yönetilen bir ara rejimin bilançosu: 160 bin kişinin gözaltına alınması, 150 bin kamu görevlisinin ihracı, 100’den fazla gazete ve televizyonun kapatılması, tüm demokrasi güçlerine gözdağı verilmesidir” denildi.

GERİCİLİĞİN HâKİMİYETİ ARTTI

Darbe girişimi ile gericiliğin siyasetteki yeri hakimiyetinin arttığına vurgu yapan Türkiye Komünist Partisi’nin açıklamasında, “Geçen dört yıl içinde başka bir darbe girişimi yaşanmadı belki ama düzenin vahşeti ve yozlaşması katlanılmaz bir hal aldı. Geçen dört yıl içinde Fethullah Cemaati’nin devlet içerisindeki unsurları, tasfiye edilmekle AKP'yle yeni bir uzlaşma tesis etmek arasında tercihe zorlandı ama devlet ve iktidar bloğundaki gerici dinci örgütlenme gerilemedi, tersine yaygınlaştı. Gericilik siyasetteki hakimiyetini artırdı, hatta düzen siyasetinin bütünü, iktidarından muhalefetine gericilikte birleşti” ifadelerine yer verildi.

***

Bir lütuf gibi gördüler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “FETÖ’nün, bu devletin kılcal damarlarına kadar girmesine göz yumanları unutmayacağız” derken CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise darbe girişiminin yabancı istihbarat örgütleri, FETÖ ve AKP tarafından kurulan bir tuzak olduğunu söyledi. Adıgüzel, düzenlediği basın toplantısında, “15 Temmuz bu millete kurulan bir tuzaktır. Fakat bu tuzağı üç odak kurmuştur. Birisi yabancı istihbarat örgütleridir. Diğeri FETÖ’dür. Diğeri de AKP’nin kendisidir. Çünkü bu olayı Allah’ın bir lütfu olarak görenler onlardır” dedi.