Sınır ülkesi Bulgaristan’a vize muafiyeti getirilmesi ekonomi tartışmalarını hararetlendirdi. Para birimi liradan 9 kat değerli olan Bulgarlar ülkeye akın etti. Sınır ilçelerde ise zincir market sayısı 3 katına çıktı.

Ülkeyi ucuzluk pazarına çevirdi
Artvin'in sınır ilçesi Kemalpaşa'da her gün yeni bir ucuzluk marketi açılıyor. (Fotoğraf: BirGün)

Rıfat KIRCI

Vize muafiyeti uygulanan ülkeler arasına yenilerinin eklenmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı. Norveç’e tek taraflı getirilen vize muafiyeti ardından Resmi Gazete’nin önceki gün yayımlanan sayısında Bulgaristan vatandaşlarına da kimlikle ülkeye giriş yapabilme hakkı verildiği tebliğ edildi. Para birimi liradan 9 kat değerli olan Bulgarlar Edirne çarşısına akın etti. Binlerce Bulgar vize şartı aranmaksızın kimlikleriyle ülkeye giriş gerçekleştirdi. Güncel kura göre 1 Bulgar Levası 9,84 liraya karşılık geliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre ocak-mayıs döneminde 944 bin Bulgar vatandaşı ülkeyi ziyaret etti. Bulgaristan’dan gelen ziyaretçiler ise toplam turistlerin neredeyse yüzde 10’unu oluşturuyor. Yeni kararla birlikte sayının artması öngörülüyor. Karara göre bu kişiler her 180 gün içinde 90 günle sınırlı kalmak şartıyla, kimlik kartlarıyla Türkiye’ye giriş yapabilecek.

100 ÜLKEYE VİZE KOLAYLIĞI SAĞLANDI

Türkiye şimdiye kadar 19 ülke vatandaşlarına kimlikleriyle ziyaret edebilme hakkı tanıdı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yanı sıra Avrupa’da komşu olduğumuz ve ekonomisi büyük ülkeler Türkiye’ye vizesiz giriş yapabiliyor. Bu ülkeler şu şekilde: KKTC, Azerbaycan, Almanya, Belçika, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Ukrayna, Yunanistan ve Polonya.

90 gün altı ziyaretler için ise 58 ülke vatandaşına vize şartı aranmıyor. 30 gün süreyle ziyaretler için vatandaşlarından vize şartı aranmayan ülke sayısı ise 23.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre ocak-mayıs arasında Türkiye’yi 12,7 milyon turist ziyaret etti. Mastercard raporuna göre ise Türkiye’ye en çok döviz bırakan ülkeler sırasıyla Rusya, Almanya, İngiltere, Amerika, Hollanda, Kuveyt ve Katar olarak görülüyor. Turistlerin Türkiye’de ortalama kalma süresi ise 4,5 gün.

Emniyet Genel Müdürlüğü'den alınan geçici verilere göre 2022 yılı Mayıs ayında ülkeyi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 313,68 oranında bir artış gösterdi. Mayıs ayında 3,8 milyon yabancı turist ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı istatistiklerine göre 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında Almanya yüzde 11,56 ilk sırada yer aldı. Almanya’dan 1,3 milyon turist geldi. İkinci sırada yüzde 8,34 ile Bulgaristan yer aldı. Buna göre ocak-mayıs döneminde Bulgaristan’dan 946 bin kişi geldi. Bu ülkeleri sırasıyla Rusya, İran ve İngiltere izledi.

SINIR İLÇELERDE ZİNCİR MARKET SAYISI KATLANDI

Artvin’in Kemalpaşa ilçesi de turist akını gerçekleşen ilçelerden. Vatandaşları vizesiz giriş yapabilen Gürcistan’ın parası liradan 6 kat değerli olunca Kemalpaşa’da da hareketlilik oldukça arttı. Kemalpaşa’da yaşayan muhasebeci Tanju Gümüşkaya, son 6 ayda ŞOK, A-101, BİM gibi marketlerin sayısının 3 katına çıktığını belirtti. Gümüşkaya şöyle konuştu: “Gürcistan’dan geliyorlar ve zincir marketleri tercih ediyorlar. Bavullarla gelip alışverişlerini yapıyorlar. En çok gıda ve temizlik ürünleri alınıyor. Diğer marketler yine kendi halinde, eskiden nasılsa şimdi de öyle. Ancak özellikle ŞOK, BİM ve A-101 sayısı 3 katına çıktı. 10 bin nüfuslu ilçe bu zincir marketlerle doldu. Bir sokakta 3-4 market var.”

Gürcistan Larisi güncel kura göre 6,04 lira.