Ülkücü harekete ABD’den de yasaklama girişimi

POLİTİKA SERVİSİ

Almanya, Avusturya ve Fransa’nın ardından ABD’de de ülkücü harekete engel çıktı. ABD Temsilciler Meclisi, Ülkü Ocakları'nın yabancı bir terör örgütü olup olmadığının araştırılmasını onayladı. Tasarının yasalaşmasından sonra altı ay içinde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın araştırmaya ilişkin raporunu ABD Kongre'sine sunması isteniyor.


ABD Temsilciler Meclisi'nin Kurallar Komitesi, Nevada Eyalet Temsilcisi Dina Titus, Bozkurtlar ve faaliyetlerine ilişkin dışişleri bakanlığı tarafından bir rapor hazırlanmasını talep ediyor. Raporda, "ABD, müttefikleri ve uluslararası ortaklarının çıkarlarına karşı aktivitelere dair ülkü ocakları olarak da bilinen Bozkurtların detaylı faaliyetleri; Yabancı terör örgütü kriterlerini karşılıyorlar mı bunu belirleyecek bir değerlendirme ve sonuç olarak yabancı terör örgütü olmadıkları kanaatine varılırsa da hangi kriterleri karşılamamış olduklarını izah eden detaylı bir açıklama" isteniyor.

Bu raporun hazırlanmasına karar verilir ve raporun içeriğinde de olumsuz değerlendirmeler yer alırsa, 'terör örgütü' statüsü verilmese bile ileriki zamanlarda ülkü ocaklarının ve Bozkurt amblemlerinin yasaklanması adına başka girişimlere zemin hazırlaması mümkün.Fransa, ülkede faaliyet gösteren Ülkücü Hareketi'ni Cumhurbaşkanı kararnamesiyle hali hazırda resmen yasaklandı. Kararnamede Ülkücü hareketin kuruluşundan bu yana şiddet olaylarına karıştığı, Türkiye'de birçok kez mahkum edilen Abdullah Çatlı ile bağlantılı olduğu, Kürt ve Ermenilere karşı şiddet eylemlerine başvurduğu belirtildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Fransa'nın kararını kınamış, alınan bu karara karşı en sert şekilde mukabele edileceğini açıklamıştı. Avusturya'da 1 Mart'ta yürürlüğe giren Sembol Yasası kapsamında IŞİD, El Kaide, Müslüman Kardeşler, Hizbullah, USTAŞA gibi oluşumlara ait aralarında 'Bozkurt işaretinin' de bulunduğu 13 sembol ve işaret yasaklanmıştı. Fransa'nın ardından Almanya'da da ülkücü derneklerinin kapatılması ve yasaklanmasına ilişkin girişimler mevcut. Alman Yeşiller Partisi'nin bu yönde adım atması için hükümete çağrı yapıyor.