Türkiye’de ilk kez 24 saat sürecek bisiklet yarışı düzenlenecek. 21-22 Ağustos tarihlerinde Intercity İstanbul Park yarış pistinde düzenlenecek yarışta pistte en çok turu atan takım yarışın galibi olacak.

Ultra mesafe yarışçıları Formula 1 pistinde buluşuyor

Ahmet YEŞİL

Bisiklette 'ultra mesafe' genelde 160 kilometre ve 6 saat üzeri sürüşleri ifade etmek için kullanılır. Birkaç yüz kilometreden birkaç bin kilometreye kadar değişen mesafelere sahip yarışlar da ultra mesafe yarışları olarak adlandırılır. Bu yarışların en ünlüsü Transcontinental, yaklaşık dört bin kilometrelik rotası ve her bir durağıyla Avrupa'nın tarihi ve kültürel mirasını gösteren, her yıl yüzlerce bisikletçinin katılım hakkı alabilmek için bilgi ve tecrübesini ispatlamak zorunda olduğu ilgi çekici bir organizasyondur. ABD'nin bir ucundan diğerine altı bin kilometrelik rotasıyla 'Trans-America Bike Race', Alp dağlarının en önemli zirvelerinin geçildiği iki bin kilometrelik 'Three Peaks' de bir başkasıdır. Dünya çapında her geçen gün yeni yarışçılar ve takipçiler bulmayı sürdüren ultra mesafe yarışlarının genç organizatörlerin de ilgi alanına girmeye başladığını söylemek yanlış olmaz.

24 SAAT YARIŞ İLK KEZ TÜRKİYE’DE

İşte bunlardan biri, ülkemizde ilk kez gerçekleşecek olan 24 saat, pist bisiklet yarışı 'İstanbul 24h Boostrace'. 2-4-6 kişilik takımlardan oluşan 'İstanbul 24h Boostrace' hem ultra mesafe deneyimi yaşamış ileri düzey yarışçılar hem de belirli bir deneyimi olmayan, daha kısa mesafe sürüşlere aşina olan bisikletçiler için tasarlanmış. Şöyle ki; takımlar ekip halinde pistte süremiyor, her bir takımdan bir bisikletçi pistte yarışırken diğer arkadaşları pist alanında dinleniyor. Yani altı kişilik bir takım için her bir sporcu ortalama dört saat yarışıyor. Elbette ne kadar süre yarışılacağı takımın geliştireceği stratejiyle doğru orantılı. Sürücülerin takım arkadaşlarıyla eşit sürmek zorunluluğu yok. Örneğin, iki kişilik bir takım oluşturduysanız arkadaşınızla birer saat dönüşümlü sürebilirsiniz, arkadaşınız yeterince dinlenemediyse siz daha uzun süre pistte kalabilirsiniz. Ya da kimi bisikletçiler gece sürüşüne daha dayanıklı olabilir, kimi bisikletçiler de güneş altında sürmeye daha yatkın olabilir. Sonuçta pistte en çok turu atan takım yarışın galibi olacak. Bir de her takım için bir tane 'booster' var. Booster, takıma destek amaçlı seçilen ve tüm yarış boyunca sporcuların dinlendiği özel alanlara giriş izni olan kişi. Yani gıda, içecek, teknik destek; her şey ona bakıyor! İşte bu yarış 21-22 Ağustos tarihlerinde Formula 1'e de ev sahipliği yapan Intercity İstanbul Park yarış pistinde.

Doğrusu ülkemizde son yıllarda düzenlenen birçok bisiklet yarışı iyi planlama yapılamaması neticesinde ya yarıda kaldı ya çok tepki topladı. Hatta planlanan, duyurusu yapılan bazı yarışların yapılamadığını dahi gördük. İyi düzenlenmiş yarışların spora büyük katkı sağladığı bir gerçek. Bu bağlamda yarış organizatörü Boost Sport A.Ş.'nin aylardır bu yarış için çok çalıştığını, 'en iyisini biliriz' demeden ülkemizin önemli bisikletçilerinden organizasyon desteğini aldığını yakından görmek ümit verici. Biz bisikletçileri mücadele dolu bir 24 saat beklerken, yarış süresince festival alanı da eğlenceli aktiviteler için ziyaretçilere açık olacak. Umarım ülkemiz için ilk olan bu organizasyon, bisikletçilerimizin özleminin karşılığını verir, kalıcı olur ve ülkemizde ultra mesafe bisikletçiliğinin gelişimine katkı sağlar.