Ordu Ulubey'de Altınordu Belediyesi tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı açılan davada sunulan bilirkişi raporunda, ÇED’e aykırılıkları tespit edilerek taş ocağı açılmak istenen yerin heyelan bölgesi olduğu belirtildi.

Ulubey’de kurulmak istenen taş ocağına bilirkişi heyetinden olumsuz rapor

Ordu Çevre Derneği ve Eymür halkının Altınordu Belediyesi’nin Ulubey Eymür Mahallesi’nde açmak istediği taş ocağı projesinin “yürütmeyi durdurma” ve “iptal” istemli açtıkları davanın bilirkişi heyeti raporu davacıların lehinde çıktı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “Köylülerle açtığımız davanın bilirkişi incelemesinde ÇED dosyasındaki bilgiler çerçevesinde itirazlarımızı yaptık. Öncelikle halkın toprağına, suyuna sahip çıkışları önemliydi. Mahkeme heyeti ve bilirkişi heyeti incelemelerini yaptılar hem derneğimizi ve köylüleri dinlediler hem de Altınordu Belediyesi avukatını. Ruhsat ve ÇED alanını gezerek not aldılar. Hazırladıkları rapor gerekçelerimizi teyit etti. Bilim insanları olarak taş ocağı yapılmak istenen yerin heyelan bölgesi olduğunu, ayrıca halkın su kaynaklarının bu alanda bulunduğunu yerinde tespit ettiler. Raporlarında yer verdiler.” denildi.

ÇED BİLİMSEL DEĞİL

ORÇEV Yönetim Kurulu’nun açıklamasında bilirkişi heyeti raporunda yer alan bilgilere de yer veridi. “Sonuç olarak proje tanıtım dosyasında, taş ocağından çıkarılacak malzemelerin nakliyesi ve ulaşım güzergahı planlamasının yeterli teknik ve bilimsel gereklilikler doğrultusunda hazırlanmadığı mütaala edilmektedir.” denilen raporda ayrıca, “..dava konusu projenin proje tanıtım dosyasında ifade edildiğinin aksine aktif heyelan alanı olan bölgede bulunduğu, hatta ÇED alanının bir bölümünün aktif heyelan alanının içinde kaldığı… jeolojik jeoteknik etüt raporunun dava konusu PTD’de yer almadığı” vurgulanmaktadır. Son olarak da, “Ordu ili Ulubey ilçesi Yukarı Eymür Mahallesi sınırları içerisinde kurulması planlanan “Bazalt Ocağı Projesi” için verilen 04.02.2021 tarih ve E.202120 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gerekli Değildir” kararının teknik olarak yeterli ve uygun olmadığı görüş ve kanaatindeyiz” denmektedir.

Bilirkişi Raporu ÇED’e aykırılıkları tespit etmiştir. Mahkeme, bilirkişi heyetinin görüşlerini de değerlendirerek karar verecek.