Uluğ Enerji’de TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine direniş başlatan işçiler Çanakkale’den Ankara’ya yürüme kararı aldı. DİSK Enerji-Sen Başkanı Keskin, sefalet ücretini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Uluğ işçileri bugün Ankara yolcusu
Uluğ Enerji işçileri, TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalmaları üzerine direniş başlatmıştı.

Berkay SAĞOL

Bursa’da faaliyet gösteren Uluğ Enerji ile DİSK’e bağlı Enerji-Sen arasında devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde bir sonuç çıkmaması üzerine iş bırakan enerji işçileri, bugün Ankara’ya yürüyecek.

Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’ndan saat 18.00’de yola çıkacak işçiler, yarın saat 18.00’de Balıkesir Ali Paşa Meydanı’nda, çarşamba günü saat 18.00’de de Bursa’da Uluğ Enerji Genel Müdürlüğü önünde eylem yapacak. İşçiler perşembe günü saat 14.00’te ise Ankara’ya ulaşarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde bir araya gelecek.

HAKLARI ELİNDEN ALINDI

Sendika, işçilerin yan haklar olmadan taban ücretini 12 bin TL olarak belirledi. Şirket ise 9 bin 600 TL tavan ücretten başlayarak azalarak giden bir maaş öneriyor. DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin şirketin önerdiği rakamlarla işçilerin yarısının asgari ücret seviyesinde maaş alacağını söyledi.

Keskin, “TİS süreci başladığında 1700 kişi üzerinden yetkiyi aldık ve işçilerin fikrini alarak sözleşme için bir taslak oluşturduk. Çalınan tüm hakların geri alınacağı iddiasıyla yola çıktık. Enerji işçilerinin birçok hakkı vardı ancak özelleştirmeyle birlikte işçilerin hakları tek tek ellerinden alındı. TİS görüşmelerini işçilerle beraber yürüttük. Her toplantıda yüzlerce işçi arkadaşımız kapıda bekledi. Yapılan her görüşmede işveren bu tablodan rahatsız olduğunu, işçilerle değil sendikayla masaya oturmak istediğini söyledi. Sürecin içerisinde deprem gerekçe gösterildi, hava koşulları gerekçe gösterildi ve toplantı tarihleri sürekli ertelendi” dedi.

İşçilerin rapor aldıklarına bile haklarında tutanak tutulduğunu ve üzerlerine mobbing oluşturulduğunu belirten Keskin, “TİS süreci arabulucu görüşmelerine gittiğinde şirket, deprem bölgesinde yatırım yapacağını gerekçe gösterdi ve maliyetlerinin arttığını söyledi. Yani işçilere verecekleri ücretlerden keserek deprem bölgesine yatırım yapacaklar. Bizde tüm bunların sonucunda işçi arkadaşlarımızla bir araya gelerek Ankara’ya yürümeye karar verdik. Çanakkale’den yürüyüşümüze başlayacağız Balıkesir ve Bursa’da eylemlerimizi gerçekleştirdikten sonra perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yapacağız. İşçi arkadaşlarımıza dayatılan sefalet ücretinin kabul edilebilir olmadığını dile getireceğiz. 9 bin 600 TL denilen sefalet ücreti arkadaşlarımıza dayatılmaya devam ederse tepki göstereceğiz ve 9 bin 600 TL’ye siz çalışın demeye devam edeceğiz” diye konuştu.