Bilirkişi raporu Okan Özçelik’i vurarak gözünü kaybetmesine yol açan polisin kimliğinin tespit edilebileceğini ifade etti. Rapora göre yüzü maskeli polis, Özçelik’i hedef alarak vurdu

Ulusal Kriminal Büro raporu: İstenirse vuran bulunur

ELÇİN YILDIRAL - @elcinyildiral

İstanbul Gezi Direnişi sırasında telefonla kayıt yaparken polisin attığı gaz kapsülü ile gözünü kaybeden Okan Özçelik soruşturması kapsamında Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı rapor tamamlandı. Raporda, Özçelik’i vuran polis tespit edilirken, yüzünde maske olduğu için polisin kimliği belirlenemedi. Raporda, “Yaklaşımsal Metodla” polisin kim olduğunun tespit edilebileceği belirtilirken, polisin yere paralel ve tam karşıyı hedef alarak atış yaptığına dikkat çekildi.

VURAN POLİSİ GÖRÜNTÜLEDİ

İhracat uzmanı 32 yaşındaki Okan Özçelik 1 Haziran 2013’te gösterilerin devam ettiği Gezi Parkı’na saat 16:00 sularında geldi. Cep telefonuyla, polisin parkı boşalttığı anları kaydetmeye başlayan Özçelik’in, bu sırada sol gözüne gaz kapsülü isabet etti. Özçelik, kendisini hedef alan polisi görüntülemeyi başardı. Görüntüleri inceleyen Ulusal Kriminal Büro, polisin yüzünde maske olduğundan dolayı yüz hatları net olarak görülemediğini ancak ortalama boy ve kilosu hakkında kanaat sahibi olmanın mümkün olduğunu belirtti. Kriminal Büro, maskeye rağmen polisin kimliğinin tespit edilebileceğini ifade etti.

BİLİRKİŞİ: POLİSLERİ SORGULAYIN!

Kriminal Büro, Özçelik’i vuran polisin bağlı bulunduğu grubun  telsizli ve turuncu yelekli şefin,  B-13-03 kodlu lacivert kasklı, 12-091, B-02-120 kodlu beyaz kasklı ile 560 yelek kodlu polis ile 127 no’lu kask numarasına sahip açık mavi üniformalı polisin sorgulandığı takdirde  Özçelik’i vuran polisin kimliğinin açığa kavuşturulabileceğine işaret etti.  Özçelik’in gözünü kaybetmesine neden olan polisin bağlı olduğu ekibin Gezi Parkı’ndan en son çekilen ekip olduğunu aktaran Kriminal Büro, telsiz kayıtlarının incelenmesiyle ekibin belirlenebileceğine dikkat çekti.

Polisler ifadeye çağırıldı

Bilirkişi raporunda kask numaraları belirtilen şüpheli polislerin sicil numaraları da tespit edildi. Tespit üzerine savcılık, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak,  polislerin kimlik bilgilerinin ve halen görev yaptıkları birimlerin emniyet tarafından bildirilmesini isteyerek, polisleri ifadeye çağırdı.

Turuncu yelek inşaat yeleği mi?

Fotoğraflarda yer alan turuncu yelekli polis ise dikkat çekti. Raporda, turuncu yelekli polisin,  Okan Özçelik’i vuran polisin bağlı olduğu grubun şefi olabileceği belirtilirken, polis grubunun bir inşaatın hemen önünde konuşlanmış olmaları  yeleğin inşaat işçilerinin kullandığı yelek olabileceğini akıllara getirdi. Turuncu yelek, savcının da dikkatinden kaçmadı. Savcı Selim, emniyete yazdığı yazıda “ Turuncu yeleğin çevikkuvvet üniforması olmadığı düşünülmekte olup” ifadesini kullanması dikkat çekti. Savcı Selim, turuncu yelekli polisi de ifadeye çağırdı.