Uluslararası 3 Aralık Engelliler Günü'nde Türkiye'de etkinlikler düzenlendi

Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü'nde Türkiye'nin birçok bölgesinde etkinlikler düzenlendi.

EDİRNE

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte engelli vatandaşlar, yaşadıkları sorunlara farkındalık oluşturmak için taleplerini yazdıkları not kağıtlarını balonlara bağlayarak gökyüzüne bıraktı.

Etkinlikte konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, konuyla ilgili konuşmasında, "Proje yapmak kolay, imalat yapmak çok zor değil, finans bulmak imkansız değil ama o bakış açısını, o düşüncedeki değişiklikleri düzenlemeye çalışmak gerçekten hepimizi en çok yoran konu. Bir türlü o bakış açısındaki istediğimiz hızı yakalayamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

turkiye-de-uluslararasi-3-aralik-engelliler-gunu-537777-1.

Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği Başkan Yardımcısı Sabri Kavak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, kutlama günü olmadığını ifade eden Kavak, "Bugün sorunların ve çözümlerin konuşulduğu bir gündür. Yaşadığımız sorunlar sadece kendimizin değil, ailemizin, çevremizin, toplumun, kısaca tüm insanların ortak sorunudur. Engelli olmamız, çeşitli nedenlere bağlıdır. Normal bir hayat sürmemiz, ancak toplumsal duyguların artmasıyla mümkündür. Bizlere acıma duygularıyla yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Engellilerin üretime ve sosyal hayata katılması, sorunların çözümünde çok önemlidir" şeklinde ifadelerde bulundu.

İZMİR

Dünya Engelliler Günü kapsamında, Uluslararası Lions Kulüpleri tarafından yaklaşık 100 kişinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Gündoğdu Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen lions kulubü üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe katılarak, çelenk bıraktı.

turkiye-de-uluslararasi-3-aralik-engelliler-gunu-537776-1.

Lions İşitme Engelliler Koordinatörü Hakan Akyıldız, amaçlarının tüm insanlığın dikkatini çekmek olduğunu söyleyerek "Engelli vatandaşlarımızın ne gibi sıkıntılar yaşadığının farkına varılmasını sağlamak, engelli vatandaşları sosyal hayata adapte edebilmek. Onların yaşadığı sıkıntılara bir nebze de olsa ses getirmek istiyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

BURSA

İnegöl ilçesinde, engellilere dikkat çekmek için yapılan sosyal deneyde, engelli rolü oynayan gencin düştüğünü görenler yardım etmek için koştu.

İnegöl Ertuğrulgazi Derneği Gençlik Komisyonu'nun yaptığı sosyal deneyde, toplumun engellilere karşı duyarlılığı değerlendirildi. Engelli gibi davranan bir genç düşünce çevresindekilerin tepkileri ölçüldü. Çevredekiler, düşen gence yardım etmek için çabalarken, bu anlar da kameralar ile görüntülendi. Gençlik Komisyonu Başkanı Hasan Vezir, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü için sosyal deney yapmak ve her bireyin bir engelli adayı olduğunu hatırlatmak istedik. Başta İnegöl halkı olarak engelli vatandaşlarımıza yardım etmemiz gerektiğini düşündük. Engelliye engel olmamamız, onlara bir gün değil her gün ilgi göstermemiz gerekiyor. Yaptığımız sosyal deneyde vatandaşlarımızın güzel ilgisini gördük. İnegöllülere, gösterdiği duyarlılık nedeniyle, engelliler adına teşekkür ederiz" dedi.

KAYSERİ

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda etkinlikler yapıldı. Etkinliğe çok sayıda engelli ile engelli aileleleri katıldı.

turkiye-de-uluslararasi-3-aralik-engelliler-gunu-537773-1.

ADANA

Adana'da Dünya Engelliler Günü kutlamaları kapsamında Atatürk Parkı'nda etkinlikler düzenlendi. Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından etkinliğe katılanlar, saygı duruşunda bulundu daha sonra İstiklal Marşı'nı okundu.

Vali Mahmut Demirtaş, Adana'da 45 bin 892 engellinin yaşadığını belirterek "Engelli kardeşlerimize yönelik Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzce 17 bin 280 vatandaşımıza, aylık bin 179 TL engelli evde bakım yardımı yapmaktayız" dedi.

turkiye-de-uluslararasi-3-aralik-engelliler-gunu-537774-1.

ESKİŞEHİR

112 Acil Servis çalışanları özel bir eğitim merkezindeki öğrencileri ziyaret etti.

Palyaço kıyafeti giyen 112 Acil Servis personeli, hediyeler dağıttığı çocukları eğlendirmek için gösteri yaptı. 112 Acil Servis ambulansıyla kısa bir kent turu attırılan çocuklar, güzel bir gün geçirmenin keyfini yaşadı. Çocuklara hangi durumlarda 112 Acil Servis hattının aranması gerektiği konusunda bilgi veren sağlık ekibi de çocukların mutluluğuna ortak oldu.

BAYBURT

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla Bayburt'ta program düzenlendi.Cumhuriyet Caddesi'ndeki Türk Parkı'nda toplanan Vali Ali Hamza Pehlivan ve bazı protokol üyeleri, program kapsamında engellilerle Valilik binasına kadar yürüdü.

Vali Pehlivan, yürüyüşün ardından gözlerini bandajla kapatarak Valilik önünde oluşturulan "empati parkuru"nda beyaz baston yardımıyla yürüdü. Çevresindekilerden de yardım alan Pehlivan, parkur sonunda merdiven çıkarak yürüyüşünü tamamladı.

MUĞLA

Fethiye İlçesinde Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, ‘Doğa Engel Tanımaz’ projesi kapsamında engelli bireylerle doğa yürüyüşü yaparak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği düzenledi.Fethiye Engelsiz Yaşam ve Bakım Rehabilitasyon Aile Danışma Merkezinde yaşayan engelli gençlerle doğa yürüyüşü gerçekleştirildi.

turkiye-de-uluslararasi-3-aralik-engelliler-gunu-537775-1.