Uluslararası Af Örgütü, yıkımın sürdüğü Sur’da yüzlerce insanın zorla tahliye edilme riski altında olduğunu belirterek acil eylem çağrısı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü’nden Sur için acil eylem çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, kentsel dönüşüm adı altında yıkımın sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesi için acil eylem çağrısı yaptı. Sur’un Alipaşa ve Lalebey mahalle sakinlerinin zorla tahliye edilmemesi için acil eylem başlatan Uluslararası Af Örgütü, “Bölgede yaşanan çatışmaların ardından Mart 2016’da Sur’un tamamı için alınan acele kamulaştırılma kararı ile ilçe genelinde kentsel yenileme projelerinin kapsamı genişletilmiş ve süreçler hızlandırılmıştı. Ramazan Bayramı öncesinde yıkımların başladığı Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yüzlerce kişi her an zorla tahliye edilebilir” dedi.

Acil eylemde her iki mahallenin sakinlerine 2016’nın Aralık ayında evlerini bir hafta içinde boşaltmalarını talep eden tebligatlar gönderildiği, ancak çoğu mahallelinin evlerinden ayrılmadığı belirtildi. Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü’nün görüştüğü avukatlar ve Sur sakinleri yıkımların Nisan 2017’de başlayacağının kendilerine sözlü olarak bildirildiğini aktardı. Alipaşa ve Lalebey sakinleri evlerini boşaltmaya zorlamak için 23 Mayıs’tan beri, Ramazan ayı da dahil olmak üzere mahallelerine elektrik ve su verilmediğini söyledi.

“ZORLA TAHLİYELER DURDURULMALI"

Uluslararası Af Örgütü, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na yapılan çağrıda Sur sakinleri ile uluslararası insan haklarıyla uyumlu diğer tüm alternatifler hakkında samimi bir istişare gerçekleşene kadar zorla tahliyelerin durdurulmasını talep etti. Elektrik ve su kesintilerinin bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılmasının insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Uluslararası Af Örgütü, bu uygulamalara da bir an önce son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“SUR SAKİNLERİ GELECEKLERİNDEN ENDİŞE DUYUYOR"

Kampanya kapsamında ayrıca yetkililere kiracılar da dahil olmak üzere tüm Sur sakinlerine yaşadıkları zarar ve kayıplar için gerçek değerinde yeterli tazminat sunulması çağrısında bulunuldu. Zorla tahliyelerin uluslararası insan hakları hukuku ve standartlarına uygun bir şekilde sadece en son çare olarak uygulanabileceğini vurgulayan Uluslararası Af Örgütü, Sur sakinlerinin yıkımlardan dolayı geleceklerinden büyük endişe duyduğunu belirtti. Uluslararası Af Örgütü’nün görüştüğü mahalle sakinleri güçlü dayanışma ilişkileri kurdukları ve aile köklerinin dayandığı Sur’dan ayrılmak istemediklerini, ayrıca geçimlerini sürdürebilmelerinin Sur içindeki yaşamlarına bağlı olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü’nün imza kampanyasına ulaşmak için tıklayınız.