ABD’nin Minneapolis eyaletinde, bir polis memurunun George Floyd isimli bir kişiyi gözaltına alırken ölümüne neden olmasının ardından tepkiler büyüyor. Uluslararası Af Örgütü, ABD'deki polis şiddetine dikkat çekerek katilin yargılanmasını istedi

Uluslararası Af Örgütü: Polis memuru, öldürücü güç kullanımı nedeniyle hesap vermeli

DİDEM MERCAN

ABD’de bir polis memurunun, George Floyd adlı kişiyi gözaltına almak isterken uyguladığı şiddet görüntüleri 25 Mayıs’ta ortaya çıkmış, videoda polis memuru bir erkeği hareket edemez hale getirmek için nefessiz bırakana kadar diziyle boynuna bastırdığı görülmüştü.

Polisin ölümcül müdahalesine maruz kalan George Floyd’un yaşananlar sonrası hayatını kaybetmesinin ardından Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Ceza Adalet Programları Kıdemli Sorumlusu Kristina Roth bir açıklama yaptı:

“Hiç kimse, her gün bir polis memurunun hayatına son verip vermeyeceğinden emin olmadığı bir güne uyanmamalı. Ancak ülkenin dört bir yanında, başta siyahlar olmak üzere ırk temelli ayrımcılığa uğrayan gruplar, bu acı verici ve travmatik hakikatle yaşıyor. Minneapolis’teki bu polis memurunun davranışları, bugüne kadar birçok kayıp veren bir toplumu daha da derin bir dehşete düşürdü.”

ABD’de her yıl polis şiddetiyle çok sayıda kişi hayatını kaybettiğine değinen yazılı açıklamada, Uluslararası Af Örgütü, ABD Kongresi’ne, öldürücü güç kullanımının sınırlandırılmasını öngören PEACE Yasasını çıkarmak için gerekli çalışmaları yapma çağrısında bulundu.

POLİSİN GÖREVİ HATIRLATILDI

uluslararasi-af-orgutu-polis-memuru-oldurucu-guc-kullanimi-nedeniyle-hesap-vermeli-736766-1.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) durumu ele almasını memnuniyet verici olarak değerlendiren Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi, hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi, bununla birlikte öldürülen kişinin ailesinin soruşturma sonuçlanana dek gelişmelerden haber edilmesi gerektiğini belirtti.

Roth, “New York polisi tarafından öldürülen Eric Garner’ın ‘nefes alamıyorum’ dediği günün üzerinden yaklaşık altı yıl geçtikten sonra, polis memurlarının halen bir kişinin yardım talebine kulak vermeyi öğrenmemiş olmasına öfkeliyiz. Bu kişinin hayatı önemliydi. Eric Garner, Michael Brown, Akai Gurley, Tamir Rice, Breonna Taylor ve daha nicelerinin hayatı da önemliydi. Polisin görevi insan hayatını korumaktır; siyahlara insani muamele uygulamayı reddeden polis memurları bu ilkeyi görmezden geliyor. Söz konusu polis memuru, mensubu olduğu polis teşkilatının politikalarını da ihlal etmiş olabilecek öldürücü güç kullanımı nedeniyle hesap vermelidir’’ dedi.
Öte yandan, ABD'de George Floyd isimli bir siyahın, polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesini dün binlerce kişi protesto etmiş, Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Floyd’un ölümüne karışan 4 polisin görevlerine son verildiğini duyurmuştu. Floyd'un ailesi ise polislerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğine vurgu yaparken, siyahlara yönelik bu tutumu ırkçılık olarak değerlendirdi.