COVID-19’a karşı dokuz potansiyel aşının geliştirilmesine destek veren uluslararası aşı koalisyonu, yılda dört milyar doz aşı üretebilecek kapasiteye sahip üreticileri belirledi

Uluslararası aşı koalisyonu, yüksek miktar Covid-19 aşısı üretebilecek üreticileri belirledi

Destekçileri arasında dünyanın tanınmış vakıflarının yer aldığı Salgın Hastalıklara Hazırlıkta İnovasyon Koalisyonu'nun (CEPI) imalattan sorumlu yetkilisi James Robinson, yıllık dört milyar doz aşı üretebilecek üreticilerin belirlendiğini ve her bir aşı için iki veya üç üretim tesisi belirlemeyi planladıklarını söyledi.

Norveç merkezli CEPI'inin destekçileri arasında 14 ülke, Bill and Melinda Gates ve İngiliz Wellcome Trust vakıfları bulunuyor.

İlaç sektöründe uzun yöneticilik deneyimi bulunan Robinson, "Şu anda hedefimizin alt eşiği olan iki milyar dozu 2021'in sonuna üretebileceğimizi biliyoruz" dedi.

Robinson CEPI'nın, sekiz ila 10 bölgesel dağıtım merkezi belirlemeyi planladığını söyledi ve "böylece her şeyi merkezi olarak yürütmek ve dünya genelinde nakliyat yapmak zorunda kalmayacağız" dedi.

COVID-19 için mevcut durumda onaylanmış aşı olmasa bile, CEPI, COVID-19 aşılarının dünya genelinde adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için üretim ve tedarik zincirlerini hazırlıyor.

DOKUZ KURULUŞA MALİ DESTEK

CEPI, COVID-19 aşısı geliştiren dokuz kuruluşa 829 milyon doları bulan mali destek verdi. CEPI dokuz aşı çalışmasından en azından bir kısmının başarılı olacağını umuyor.

Bu aşı geliştiricilerin listesi şöyle: Inovio Pharmaceuticals Inc, CSL Ltd ile University of Queensland, CureVac, ABD hükümet desteğiyle Moderna Inc, Novavax Inc, AstraZeneca ile University of Oxford, Clover Biopharmaceuticals, University of Hong Kong ve Institut Pasteur liderliğindeki University of Pittsburgh ve yakın zamanda Merck & Co tarafından satın alınan Themis Bioscience.