İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve İzmir Büyükşehir Belediyesi›nin işbirliğiyle kurulan ‘Uluslararası Basın Merkezi’ törenle hizmete açıldı. Törende, basın özgürlüğü ve dayanışmanın önemine dikkat çekildi.

Uluslararası Basın Merkezi açıldı
Fotoğraf: BirGün

BirGün/EGE

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle kurulan Türkiye’nin en büyük Uluslararası Basın Merkezi Tarihi Havagazı Fabrikası'nda kapılarını açtı. İçinde konferans salonu, televizyon stüdyosu, serbest gazeteciler için çalışma alanları, Uluslararası Medya İletişim Ofisi, eğitim laboratuvarları, kitaplık ve çalışma ofisleri bulunan Basın Merkezi, dünya basınını, medya ağı ile birbirine bağlayacak. Merkez, dünyanın her yerinden gazetecilerin fikir ve basın özgürlüğü için ortak mücadele alanlarından biri olacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hem Uluslararası Basın Merkezi’nin açılışında olmaktan hem de İzmir'in Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) Genel Kurulu’na ev sahipliği yapmasından gurur duyduğunu açıkladı. Basın özgürlüğünü desteklemek için bu düşüncelerin hayat bulacağı ortamı hazırlamayı da kendilerine görev bildiğini kaydeden Soyer, “Medya üzerindeki baskı ve sansürün giderek arttığı, gazetecilik mesleğinin tehdit altında olduğu böylesi bir dönemde İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile kurduğumuz bu merkez, hiç şüphem yok ki basın emekçilerine ve medya sektörüne güç verecek” dedi.

‘BU KORKUNÇ GÜNLER YAKINDA BİTECEK’

İzmir'in demokrasinin temel ilkelerine olan bağlılığı nedeniyle 2022’de Avrupa değerlerini en iyi temsil eden şehir seçildiğini de hatırlatan Soyer şöyle konuştu: “Uluslararası Medya Merkezi bu değerlere olan inancımızın sonucudur. Biz, halkın doğru haber alma hakkına engel olunduğu, medyanın haklıdan ve hakikatten değil güçlüden yana olduğu bu dönemde, özgür basının değerini daha iyi anlıyoruz. Cumhuriyet’i demokrasiyle taçlandırmak için özgür basına ekmek gibi, su gibi muhtacız. Doğruları ifade etmenin suç sayıldığı, hakikati konuşanların iktidardan beslenen bir avuç insan tarafından linç edildiği; hukukun, sağduyunun, aklın ve uzlaşının rafa kaldırıldığı bu korkunç günlerden elbette çıkacağız. Bunu, ateşten gömlek giymek pahasına tarafsız haber yapmaya devam eden basın emekçilerimiz sayesinde başaracağız. Bu merkez, ifade ve basın özgürlüğünü yeniden kazanma mücadelesine İzmir’in sunduğu naçizane bir katkıdır.”

‘BASIN MERKEZİ EN BÜYÜK HAYALİMİZDİ’

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmir basınını dünyayla bütünleştirecek Uluslararası Basın Merkezi’nin açılışında “Büyük bir çaba ve özveriyle hayata geçen Merkez, Cemiyet tarihimizin en önemli ve en kapsamlı projesi. İzmir’i dünyaya bağlayacak bu proje bizlerin en büyük hayaliydi” dedi. Her dönemde medya üzerinde baskı kurmak isteyenlerin olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyleyen Gappi, yapılanlara karşı güçlü durup mesleğin değerini korumanın ve uluslararası dayanışmanın önemini vurguladı.

Yaklaşık 600 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek olan Uluslararası Basın Merkezi’nde, başta genç gazeteciler olmak üzere tüm meslek mensuplarına günün teknolojilerini öğrenme ve kullanmaya yönelik eğitimler sunulacak. Belirlenen eğitim programları çerçevesinde hafta içi tüm meslek mensuplarına ‘Görsel ve İşitsel Medyada Yeni Teknolojiler’, ‘Yeni Medya ve Dijital Uygulamalar’, ‘Dijital Pazarlama’ ve ‘Yabancı Dil’ dersleri verilecek. Bu eğitimlerden, tüm meslek mensupları ücretsiz olarak yararlanacak.

STÜDYO VE KONFERANS SALONU DA VAR

Merkezde ayrıca, İzmir’e gelen yabancı basın mensuplarına haberlerini hazırlayıp görsellerini geçebileceği çalışma ortamı sunulacak. Sahada faaliyet gösteren serbest gazetecilere de aynı imkânlar sağlanacak. Kurulan televizyon stüdyosu, İzmir basının tüm prodüksiyon ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı koyacak. Stüdyoda ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimlerin canlı yayın, program ve yapımları için hizmet verilecek. Merkezde yer alan 60 kişilik konferans salonunda da panel, konferans, açık oturum gibi geniş katılımlı organizasyonlar düzenlenebilecek. Bu etkinlikler, canlı olarak çeşitli mecralarda yayınlanabilecek.