Antalya Kalkan'ın Kalamar Koyu'ndaki zeytinlikte yasalar hiçe sayılarak inşa edilen 34 villa, Kalkan’ı karıştırdı. Eski ANAP ve AKP Muğla Milletvekili Hasan Özyer ve eski bir bakanın adının karıştığı villa skandalı bir başka gerçeği de ortaya çıkardı.
Dünyayı yöneten örgüt olarak bilinen uluslararası finans, iletişim, akademi, istihbarat, teknoloji alanlarda faaliyet gösteren CFR’nin üst düzey bir yöneticisiyle eski ABD Kongresi üyesi Solarz ve New York Times yazarı Bernstein’ın da aynı koyda 10 dönüm arazi aldığı ortaya çıktı.
Avukat Tuncay Koç, bu girişime izin verenlerin yargılanması gerektiğini söylerken, Belediye Başkanı Karakurt ise, “Kalkan’da imar sıkıntısı çok, teknik eleman yok” dedi. Eski ANAP ve AKP Milletvekili Hasan Özyer’in şirketinin de aralarında olduğu parsel sahipleri arasında, eski bir bakanın da adı geçerken, bölgenin imarsız alan olduğu ortaya çıktı. Kalkan’ın eski belediye başkanı Mustafa Şalvarlı’nın ortağına ait olan bir şirketin de parselinin bulunduğu cennet parçası koydaki denize sıfır arazide parseli bulunan ünlüler yalnızca Türkiye'deki siyasilerle sınırlı değil.
'DÜNYANIN DERİN DEVLETİ'NE ÖZEL VİLLALAR
Kalkan’da yaşayan eski Amerikan Kongresi Üyesi Stephan Solarz ve “Dünyayı yöneten örgüt” ya da dünyanın derin devleti olarak bilinen CFR’nin (Council on Foreign Reletions-Dış İlişkiler Konseyi) yöneticisi Jehuda Reinharz’ın da iki parselden oluşan 10 bin metrekare arazisi bulunuyor. Solarz ve Reinharz’ın parsel ortakları arasında, New York Times Yazarı Richard Bernstein ve Margeret Marygriele adında bir kadın da bulunuyor.
1999 yılında Kalkan’dan aldığı araziye yaptırdığı lüks villaya yerleşen ve yılın bir bölümünü burada geçiren Solarz, siyasi ilişkilerinin yanı sıra emlak işi yapmasıyla da biliniyor. Geçtiğimiz aylarda AKP’nin Kürt açılımını desteklediğini açıklayan Solarz’ın ayrıca Kalkan sırtlarında yaklaşık 7 dönüm arazisi daha bulunuyor.
HER BİR VİLLA 3 MİLYON DOLAR!
2007 yılında Kalkan’ın AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Şalvarlı tarafından ruhsat verilen 34 villanın her birinin bugünkü değerinin 3 milyon Dolar olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 130 dönümlük bir alanı kapsayan beşer dönümlük parsellerden üçünün tapu kayıtlarında eski AKP Muğla Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyeliği de yapan Hasan Özyer’in kurucusu olduğu Fethiye merkezli Denizhan Gayrimenkul A.Ş.’nin adı geçiyor. Ancak parsellerdeki aslan payını elinde bulunduran İstanbul merkezli Ada Turizm Yatırımları A.Ş.’nin de Özyer’in paravan şirketi olduğu öne sürülüyor.
Parsellerden diğer üçünün hissedarı ise Kalkan merkezli Kalamar İnşaat ve Turizm Limited Şirketi. Bu şirketin de Kalkan’ın eski Belediye Başkanı Mustafa Şalvarlı’nın başkanlığı döneminde ticari işlerini yürüten ortağı Ali Tunç ve Ramazan Doğan’a ait. Şalvarlı, DYP’den AKP’ye katılan belediye başkanları arasında yer almıştı.
Yönetmelikler ne diyor?
Kalkan’da tartışma yaratan villalardan birçoğunun yapılaşmanın yasak olduğu kıyıları da tahrip ettiği ortaya çıktı. Her hangi bir yasal düzenleme yapılmadan yüz metrelik alan içinde yapılaşmaya izin vermeyen Kıyı Yasası delinerek villaların önüne havuz ve özel iskele bile yapılmış. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği”nin 63. maddesi; üst ölçek planı bulunmayan iskân dışı alanlardaki parsellerde, inşaat alanı katsayısı yüzde beşten fazla olamayacağını hükme bağlıyor. Yönetmelik, mandıra, kümes ve tarımsal ürünlerin işlenebileceği yapılara izin verirken, “yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda 250 m2 yi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği 6.50 metreyi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına 5.00 metreden fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir” diyor. Ancak Kalamar koyundaki beşer dönümlük parsellere inşa edilen villaların bir kısmı üç katlı ve yüzde beş sınırını aşmış durumda olduğu ortaya çıkarken, bazı yapılarda kat mülkiyeti tapusu bile çıkartılmış.
‘Kalamar Koyu birilerine meze yapılmış!’
Kalkan’daki imar skandalıyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çevre Avukatı Tuncay Koç, yapılan uygulamanın, Anayasa’nın 43. maddesiyle, Kıyı Kanununa ve İmar Kanunu ile yönetmeliğine aykırı olduğunu söyledi. Kamunun kullanımında olan bir koyun, tamamen kapatılarak özel mülkiyet haline getirildiğini dile getiren Koç, “İmar planları olmamasına rağmen villa tipi yapıların Kalkan Belediyesinden ruhsat alması ise dönemin Belediye Başkanı ve yetkililerinin görevlerini kötüye kullandığı anlamına gelir. Kalamar koyu ‘önemli’ birilerine meze yapılmıştır. Acilen yapıların ruhsatlarının iptaliyle mühürlenmesi gerekir. Akdeniz’in bu güzel koyunda hiçbir kanun usulüne göre uygulanmamıştır. Bu yapılara izin verenlerin yargılanması gerekir” dedi.
Yusuf Yavuz Antalya