İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de aralarında olduğu 137 sivil kuruluşu Myanmar’da gerçekleşen darbe sonrası darbecilere Birleşmiş Milletler’in silah ambargosu uygulaması çağrısında bulundu.

Uluslararası örgütlerden BM'ye Myanmar çağrısı: Silah ambargosu uygulayın

İnsan hakları konusunda çalışmalar yürüten aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de bulunduğu 31 ülkeden 137 uluslararası sivil toplum kuruluşu Myanmar’daki darbeyle ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini darbecilere silah satma konusunda ambargo uygulanması çağrısı yaptı. 137 örgütten yapılan ortak açıklamada, ''Myanmar'a silah transferine izin veren Çin, Rusya, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore, Filipinler ve Ukrayna, bu ülkeye silah ve teçhizat tedarikine derhal son vermeli" ifadeleri kullanıldı.

Myanmar ordusunun Kasım 2020 seçimlerini geçeriz kıldığına ve darbeden bu yanan sivilleri gözaltına aldığı vurgulanan açıklamada, “Arakanlı Müslümanlara yönelik yıllardır işlenen 'savaş suçları' da göz önünde bulundurulduğunda konseyin en azından yaptırım uygulayabileceğini düşünüyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca BM'nin darbe liderlerine küresel seyahat yasağı getirme ve mal varlıklarını dondurma gibi yaptırımlar da uygulaması gerektiği ifade edildi.

MYANMAR'DA ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

BM ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası toplum darbeyi kınamış; ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım uygulamıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken polis yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuş, ordu bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.

Darbe karşıtı gösterilerde şimdiye kadar birçok kişi, asker ve polisin müdahaleleri sonucu hayatını kaybetmişti.