Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali 8. kez kapılarını açıyor. Festival yönetmeni Dr. Onur Keşaplı, etkinliklerin çok daha fazla sinemasevere ulaşmasının verdiği mutluluğun bütün zorlukları buharlaştırdığını söyledi.

Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali başlıyor

GEYSU MALAY

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle, 4-12 Aralık arasında, Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu’nca, hem fiziksel hem de www.usakfilmfest.com adresinde çevrimiçi düzenlenecek olan 8’inci Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali’nin finalistleri, ana Jürisi ve açılış programı belli oldu.

4 Aralık akşamı (yarın) saat 21.00’da başlayacak festivalin açılışında, görsel ve işitsel performanslarıyla deneysel yapıtlara imza atan sanatçı Kerem Altaylar’ın konserinin ardından, Elvira Lind’in yönettiği, başrolünde dünyaca ünlü oyuncu Oscar Isaac’in yer aldığı “The Letter Room” sinemaseverlerle buluşacak. Açılış etkinlikleri arasında, illüstrasyon ve video sanatçısı Gizem Güvendağ’ın e-sergisinin de bulunduğu Uşak Kısa Film Festivali, 12 Aralık gecesine dek 31 ülkeden 26’sı özel gösterim olmak üzere toplam 119 filme ev sahipliği yapacak. 2’si Dünya, 19’u Asya 25’i Türkiye, toplam 46 filmin prömiyerini yapacağı festivalde yapıtların tamamı ücretsiz olarak çevrimiçi izlenebilecek.

Festival Yönetmeni Dr. Onur Keşaplı bu dönemde festival yapmaya ilişkin, “Pandemi döneminde festival yapmanın güçlükleri mevcut ancak seçkilerimizin ve etkinliklerimizin fiziksele nazaran çok daha fazla sinemasevere ulaşmasının verdiği mutluluk zorlukları buharlaştırıyor. Geçen yılki çevrimiçi sürümümüzde 90 ülkeden 9 bini aşkın izleyicimiz 100 binden fazla sayfa ziyareti gerçekleştirdi. Zengin içeriğimizle, bu yıl da izleğimizi sürdürebilirsek, ne mutlu bizlere” açıklamalarında bulundu.

Üçlü jüri kademesi, gösterime giren filmlerin tamamına telif ödemesi, sinemanın tüm bileşenlerine yönelik ödüllendirmelere gitmesi ve oyuncu dallarında cinsiyet ayrımı kaldırmasıyla Türkiye ve dünyada kimi ilklere imza atan festival, Uluslararası Kısa Film, Ulusal Kısa Film ve Ulusal Öğrenci Filmleri yarışmalarında 24 dalda verilen Kanatlı Denizatı Ödülleri ile Uşak’ta bulunan Karun Hazinesi’nin biricik parçası “Kanatlı Denizatı Broşu”nu onurlandırıyor. Festivalin bu yılki Ana Jürisinde kısa ve uzun metraj filmleriyle uluslararası başarılara imza atmış yönetmenler Andrea Corsini, Alexandre Dostie, Emilie Mannering, Anthony Nti, Barış Sarhan, Gregorio Franchetti, Thanasis Neofotistos ile Türk sinema tarihinin en görkemli yapıtlarının mimarlarından yapımcı Zeynep Atakan ve müzisyenliğini oyunculuk ve yönetmenlikle harmanlayan Gloria de Oliveira yer alıyor.

Fiziksel etkinliklerin Uşak’ta başlayıp İstanbul’da devam edeceği festivalin kapanış ve ödül töreni 12 Aralık akşamı 21.00’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Kurgu, senaryo, makyaj, yönetmenlik atölyelerinin; yapımcılık, oyunculuk ve film eleştirisi konulu ustalık dersleriyle destekleneceği, “Activist Filmmaking” ve benzeri özgün sunumlara ev sahipliği yapacak festival programı, finalistleri ve özel gösterimleri hakkında ayrıntılı bilgiye www.usakfilmfest.com ve festivalin sosyal medya hesaplarından ulaşılabiliyor.