Genç işsizliğinin yüzde 20’lere dayandığı Türkiye’de, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin yüzde 62’si iş bulma ümidi taşımıyor

Ümitleri yok ediliyor!

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 19,9’a ulaştığı Türkiye’de, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde (İİBF) okuyan öğrencilerin yüzde 62’si iş bulma ümidi taşımıyor. Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Özlem Demir ve Dr. Gülçin Taşkıran öncülüğünde yapılan araştırmaya göre, iş bulamayacağını düşünen öğrencilerinin yüzde 86,4’ü İİBF mezunu olmanın değersizleştiğini de düşünüyor.

Her yıl milyonlarca mezun veren İİBF’lerdeki son sınıf öğrencilerinin iş bulma ümitlerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilen araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 67’si, “Şimdiki aklınız olsaydı başka bir fakülte tercih eder miydiniz?” sorusuna, “Evet” dese de iş bulma ümidi olmadığını ifade etti.

Yetersiz eğitim
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 59,4’ü ailesinde işsiz bir birey olduğunu ve bunun kendisinin de işsizlikle karşı karşıya kalacağı endişesini artırdığını bildirdi. Öğrencilerin yüzde 36,6’sı, “Okuduğunuz bölümü neden tercih ettiniz?” sorusuna, “Puanım bu bölüme yetti”, yüzde 35,4’ü, “Kendi isteğimle”, yüzde 9,8’i ise “Ailem istediği için” yanıtını verdi.
Alanlarındaki işsizliğin en önemli nedenini İİBF mezunlarının fazla olmasına bağlayan öğrencilerin oranı yüzde 66,9 oldu. Öğrencilerin yüzde 15,7’si eğitim sisteminin yetersiz olduğunu ifade ederken yüzde 10,5’i işgücü piyasasındaki yanlış politikalardan yakındı. Siyasi ortamın işsizliğe yol açtığını düşünen öğrencilerin yüzde 80’i, iş bulma ümidi taşımadığını belirtti. Üniversitedeki eğitimin yetersiz olduğu ve gerekli donanımı sağlayamadığı düşüncesi, “İşveren konumunda olsanız kendinizi işe alır mıydınız?” sorusuna verilen yüzde 80’lik “Hayır” yanıtıyla yansıdı.
Akademik başarı düzeyi ile iş bulma ümidi arasında doğru yönde bir ilişki olduğu belirlendi. Buna göre, akademik başarı düzeyi 74 ila 84 arasında olanların yüzde 57,4’ünün, akademik başarı düzeyi 85 ila 100 arasında olanların ise yüzde 60’ının iş bulma ümidi olduğu açıklandı.

Mezun sayısını karşılamıyor
Araştırmada, İİBF mezunlarının Türkiye’deki diğer fakülte mezunlarına göre işsizlik konusunda öne çıktığı vurgulanarak şu değerlendirmeye yer verildi:

“İİBF mezunlarının işsizlik oranı yüksek olmasına rağmen her yıl bu fakülte için açılan kontenjan sayılarının artırılması, AÖF ve ikinci üniversitelerde de iş ve yönetim alanına dahil olan bölümlerin yer alması da bu alandan mezun olan öğrenci sayılarını artırmakta, bu alan mezunlarının işgücü ve işsizlik oranları da artmaktadır. İşsiz İİBF’lilerin sayısı doksan ülkenin nüfusunu aşan bir hal almıştır. Ancak istihdam alanları özellikle kamu sektöründe, mezun sayısını karşılamakta yetersiz kalmaktadır.”