Ümraniye davası göstermelik yapılıyor

Filiz GAZİ

Ümraniye katliamının dün görülen duruşmasında mağdur avukatları kovuşturmanın genişletilmesi yönünde talepte bulundular. Mahkeme karar vermek üzere duruşmayı 19 Eylül’e erteledi.

İstanbul'da Alevi vatandaşların çoğunlukta yaşadığı alan Gazi Mahallesi'ndeki 4 kahvehane ve 1 pastane, 12 Mart 1995’te pazar günü akşam saatlerinde aynı anda kimliği belirsiz kişilerce bir taksiden otomatik silahlarla açılan ateşle tarandı.

Cenazelerin teslim edilmemesini protesto edenlere polisin yeniden müdahale etmesi üzerine başlayan olaylarda 17 kişi yaşamını yitirdi ve yüzlerce kişi yaralandı. Ümraniye’ye bağlı 1 Mayıs Mahallesi’ne uzanan protestolarda 5 kişi daha hayatını kaybetti. Yaklaşık bir hafta süren olaylarda toplam 22 kişi hayatını kaybetti. Gazi ve Ümraniye katliamlarının üzerinden 27 yıl geçti. 12-15 Mart 1995 tarihinde gerçekleşen, toplam 22 kişinin yaşamını yitirdiği, 408 kişinin yaralandığı katliamda adalet sağlanamadı.

ZAMAN AŞIMI 2025’TE

Avukat Gülizar Tuncel, 2018 yılında Yargıtay tarafından bozulan ve 23 yıl sonra yeniden görülmeye başlanan Ümraniye katliamı davasının dün görülen duruşması için şunları söyledi:

“200’ün üzerinde polis yargılanıyor ama bunlar sıradan polisler. Zanlı tespiti yok, olamaz da zaten. Polisler duruşmaya zaten hiç gelmiyorlar. Talimatla ifadeleri alınıyor. Davayı takip edenler yakınlarını kaybedenler ve biz avukatlar. Bu dava 2025’te zaman aşımına girecek. 1990’lı yıllarda dosya kapatıldı.
2005’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Ümraniye’de yaşanan katliama ilişkin yaşam hakkı ihlali olduğuna karar verdi. Bu karardan sonra Ümraniye Savcılığı’na yeniden başvuru yapmıştık. 2015’te yeniden dava açıldı. Son üç yıldır yargılama yapılıyor. Yani davayı yeniden açmak zorunda kaldılar. Şu an yapılan göstermelik yapılan bir yargılama. Zaten duruşmaları uzun aralıklara atıyorlar.”

Tuncel, “20 yıl geçmiş aradan. Bu süre zarfında hiçbir şey yapılmadı. Bütün deliller yok edilmiş. Mümkün değil zaten” diyerek şu bilgiye dikkat çekiyor:
“Mermi çekirdeği ile kovanlar yok ortada. İkisini Muhtar bulmuş, diğerleri yaralıların üzerinden çıkartılmış. O kadar yaralama ve ölümden sonra 8 tane mermi çekirdeği var. Gazi olaylarındaki gibi fotoğraflar falan da yok.”

1996-1998 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı yapan Hanefi Avcı, "Bu olayları 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım başlattı" ifadelerini kullanmıştı.

Tuncer, bu bilgiyi hatırlatarak şunları söyledi:

“Bu olaylarla ilgili kayıp silahlar gündeme gelmişti. Avcı’nın açıklamalarını hatırlayın. İlk kahvehaneleri tarayanlar Yeşil’in ekibi dedi. Olayları koordine eden Özel Harp Daire Başkanı Korkut Eken’den başlayarak saydı. İstihbaratın en tepesindeki kişi söyledi bunu.”

Fotoğraf: Evrensel