Umudu yitirmenize izin vermeyen kartlar

Kadir İncesu

Hayata sinemayla başlayan, televizyonculuk, gazetecilik yapan Korkut Akın, bu hızlı yaşamı bir noktada durdurmayı başarıyor. Yok, yanlış oldu, kim durdurabilir ki bu hızı? O da durduramasa da hızını kesmeye soyunuyor. Her yıl kart hazırlıyor, yılın kendince gündemini içeren, kendi çektiği fotoğraflar ve kendi tasarımıyla… Bazı yıllarda neredeyse bir yıla yakın sürdüğü oluyor bir kartın hazırlanması… Bazı yıllardaysa son aya kalıyor, çünkü gündem sürekli değişiyor. Akın, her yıl hazırladığı kartları asla postayla göndermiyor, muhakkak elden dağıtıyor.

2020’NİN KARTI: 'YANIYORUZ'

İlginç kartları da var… İkiz kulelere uçak çarpıp da yıkıldıklarında ‘barış’ yazılı bir kart hazırladı. Verirken de bir ucunu yakıp, “Sizin için savaşan dünyanın yangınından bunu kurtardım” diyerek. Evlendikten sonra, oğlu Canay Akın ile aynalı bir kart yaptı, yazıları ters… Aynadan okusunlar, farklılık olsun diye. Bakmak ile görmek arasındaki farklılığı anlatırken zaviyeden bakışla okunan bir kart hazırladı. Gezi Direnişinde, özgürlük rüzgârını hissedip rüzgârgülü oldu kartı. Kazı kazanlı kart da yaptı, bereketi ve mutluluğu simgeleyen pirinç ve şekerli kart da… Çimen de yapıştırdı… Abluka altına alınan heykeli, yerle bir edilen mahalleleri de unutturmadı, gündeme uygun.

2019’da bir hoşluk olsun diye kabartma harflerle ‘ifade özgürdür’ yazdı, ancak Metin Akpınar ile Müjdat Gezen’e konuştukları için dava açılınca anlamını buldu.

2020’nin kartında ise küresel iklim değişikliği, yanan ormanlar, katledilen kadınlar ve ekonominin durumunu ‘yanıyoruz’ sloganı yer alıyor.