Balık avlanma sezonunun başlamasıyla fiyatların az da olsa düştüğünü belirten Havra Sokağı balıkçı esnafı, eski yıllara göre işlerinin çok azaldığından yakındı

Umudumuz senenin bereketli geçmesi

BERKAY SAĞOL

İzmir’de balık piyasasının merkezi Havra Sokağı’nda balıkçılar, balık av sezonunun açılmasından memnun olduklarını belirtirken, Havra Sokağı’nın eskisi gibi talep görmemesinden yakındılar

Balık avlanma yasağının kalkmasıyla özellikle sardalya ve hamsi’de fiyatların düştüğünü söyleyen balıkçı esnafı, işlerin eskisi gibi olmadığını ifade etti. Esnaf, sardalya ve hamsi dışındaki balıklarda fiyatların düşmemesini ise son yılların en verimsiz av sezonunun yaşanmasına bağlıyorlar.

Neredeyse yüzde 50 zam geldi

Yaklaşık 12 yıldır Havra Sokağı’nda balıkçılık yaptığını söyleyen Recep Güzel, “Piyasada hareketlenme var. Yalnız balıkta hafif bir duraksama oldu. İlk hafta olarak fena değil aslında ama hava biraz bozunca bu hafta kesti tekrar işleri. Yine Sardalya ve hamsinin fiyatı uygun. Önceki yıllara göre kötü tabi. Geçen yıl mesela sardalyayı 6 liraya falan satıyorduk, hemen hemen yüzde 50 zam geldi. Geçen sezon doğru düzgün balık çıkmadığı için biz de para kazanamadık. Umudumuz bu senenin bereketli geçmesi” dedi.

Önceki yıllara göre piyasanın çok durgun olduğunu belirten balıkçı Battal Ergün, “Ben 10 yıldır buradayım. Av sezonu açıldı tabi piyasada beklediğimiz kadar olmasa da bir hareketlenme oldu. Önceki yıllara göre tabi çok iyi değil. İnsanlar eskisi gibi buraya gelip alışveriş yapmıyor. Yine de çok kötü de diyemeyiz tabi fiyatlar uygun denebilir. Her sezon daha az balıkla karşılaşır olduk ama bu sezon fena olmadığı söyleniyor” diye konuştu.

İşlerimiz yarı yarıya düştü

Havra Sokağı’nın önceki yıllarda bambaşka olduğunu vurgulayan balıkçı Ramazan Yedikardeş, “Havra Sokağı, kalabalık yüzünden ana cadde gibi kilitlenirdi. Esnaf birbirine yardımcı olurdu, böylece işimizin de bereketini görürdük. Şimdi iş olmadığından esnaf birbirine girecek hale geldi. Av sezonu başlayınca tabi ufak bir hareketlenme oldu. Okullarında bu hafta açılması işlerimizi etkiledi tabi. Ben 50 yıldır burada esnafım. Burada eski yıllar bambaşkaydı. O zamana göre işlerimiz yarı yarıya düştü diyebilirim. Eskiden burada ayakkabıcılar vardı. Bir sektör buradaydı. İzmir'in alışveriş kalbi burasıydı. Şimdi buralar bomboş. Havra Sokağı eski görkemini kaybetti. Burada yıllar önce saat 4 dediğiniz zaman tezgâhlarda, dolaplarda balık kalmazdı. Şimdi 24 saat balık var” ifadelerini kullandı.

Hareketlenme yok

Havaların biraz daha soğumasıyla piyasanın daha da hareketleneceğini düşündüğünü belirten balıkçı Engin Turgay, “Önceki yıllara göre Havra Sokağı'nda fiyatlarda değişen bir şey yok. Sadece sokak gün geçtikçe değerini kaybediyor. Biz oldukça uygun fiyata satıyoruz ama dışarıda insanlar bu balıkları pahalıya yiyor. Bizden kilosunu 30 liraya alıyorlar, insanlara 100 liradan satıyorlar. Sonra insanlar balık pahalı diyor. Biz Havra Sokağı'nda burada balıkları çok uygun fiyatlara satıyoruz. Av sezonu açılmasına rağmen yine de beklediğimiz hareketlenme olmadı” şeklinde konuştu.