İlk kez şiir kitabı ile okurla buluşan Araştırmacı, Yazar Işık Öğütçü, “İnsanların duygu dünyasına şiir aracılığıyla umut katabilmeyi” amaçladığını belirtiyor.

Umudun dizeleri
Işık Öğütçü. (Fotoğraf: Kadir İncesu)

Mazlum VESEK

Araştırmacı-yazar Işık Öğütçü’nün “Unutma” adlı şiir kitabı Mona Kitap’tan çıktı. Aşk, ayrılık, hayat, özgürlük, aile, umut, doğa gibi hayatın canlı yaşanan her parçasına dokunan, hissettirdiği tanıdık gelme duygusuyla okuru sarmalayan bir şiir kitabı. Öğütçü ile şiirini konuştuk.

Işık Bey, yıllardır araştırmacı-yazar kimliğinizle öne çıktınız. Babanız Orhan Kemal ile ilgili sayısı 10’u geçen kitaplar yayımladınız. Şimdi başka bir kulvarda, şiirle okuyucu karşısına çıktınız. Bu farklılık size ne hissettiriyor?

Sevgili Mazlum, sen de biliyorsun ki bugüne kadar ben Türk edebiyatının en önemli isimlerinden birini Orhan Kemal’i farklı yönleriyle okuyucuya ulaştırmak gibi bir misyonla hareket ettim. Gerçekten de Orhan Kemal’i yeni kuşaklara ulaştırmak çok önemli bir görev. Bunu kurucusu olduğum müzeyle, çıkardığım kitaplarla, panellerle ve fuarlarda okuyucularla buluşarak yapmaya çalışıyorum. Senin de dediğin gibi bugüne kadar yayımladığım her kitap Orhan Kemal’in keşfedilmemiş bir eseri veya bir yönü ile ilgiliydi. Doğrusu şimdi o kitapların yanında şiirlerimden söz etmek bana tuhaf geliyor. Bu şiirlere elbette ki okuyucu bir değer biçecek ancak bana ait bir şiir kitabının Orhan Kemal’in adının olduğu kitapların yanında olmasına alışmam kolay olmayacak. Olağanüstü bir heyecan duyacağım şüphesiz.

Peki bu şiirler ne zaman yazıldı. Sanıyorum edebiyat dünyası böyle bir şiir kitabı beklemiyordu?

Tabii bazı dostlarımın haberi vardı ancak genel olarak benden beklenen araştırmaydı. Yer yer sosyal medya mecralarında paylaştığım şiirler de oluyordu. Şiirlerin hepsi farklı zamanlarda yazıldı. Kıyıda köşede toparlanmayı bekliyordu bu dizeler. İnsanların duygu dünyasına şiir aracılığıyla bir parça umut katabilmek adına bir şey yapabildiysem ne mutlu bana.

UNUTMA, Işık Öğütçü, Mona Kitap, 2023UNUTMA, Işık Öğütçü, Mona Kitap, 2023

GENÇLER DAHA İYİSİNİ YAPACAK

Kitabın adı “Unutma” ve bu şiiri TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda sizden dinledik. Doğrusu çok duygulandınız ve salonda duygusal bir atmosfer oluştu. Bu şiir hakkında neler söyleyeceksiniz?

Tabii benim için çok kıymetli bir şiir ve biricik kızım için yazdım. Tabii okurken etkilenmemek mümkün değil. Şiirden sonra salonda söz alan bir okuyucu da kızını hatırladığını söyleyerek göz yaşlarını tutamadı. Tabii “Unutma” ile sadece kendi evladıma seslenmedim. Umudu ve aydınlığı büyütmesi adına yarının söz sahibi çocuklarına seslendim. İnanıyorum ki yarının dünyası er ya da geç bilimin yolundan giden, doğayı ve insanları seven çocukların dünyası olacak. Bizim kuşak çağımıza sözlerimizle, yaptıklarımızla katkı sunmaya çalıştık, onlar bizden daha iyisini yapacak. O nedenle, “Unutma!/Tatlı çocuğum!/Unutma!” dedim.

Peki sevdiğiniz şairleri ve şiirleri size sorsak neler söylersiniz?

Türk edebiyatının şiir birikiminin gerçekten çok zengin olduğunu düşünüyorum. Bir kere 100’den fazla ülkede okunan Nâzım Hikmet’imiz var. Bendeki yeri çok özeldir ve “Kuvayi Milliye” kitabına da aldığı “Davet” şiiri benim en sevdiğim şiirlerdendir. Orhan Kemal’in Nazım Hikmet için yazdığı “Nazım Hikmet’e” şiirini hemen hemen her panelde okurum. Umutlu ve hüzünlü bir şiirdir. Tabii Orhan Veli’yi de ayrı ele almam gerekir. Onun şiirindeki sadelik ve İstanbul beni daima etkiler. “Galata Köprüsü” şiirindeki insan manzaraları resim kadar, türkü kadar güçlüdür. Bunların dışında toplumcu çizgide, emekten yana şiirini halka ulaştıran şairleri severim. Ayrıca duygularıma iyi gelen tüm iyi şiirleri de beğenerek okurum.

“Davet” şiirinden söz ettiniz. Aslında kitabın adında da bir davet var sanki. Şiirlere baktığımızda da bu çağrı hali söz konusu. Örneğin “Özgür” şiirinde yer alan “Güneşe doğru yol aldığında/Bayrakları açıp yürüyeceksin” dizeleri de bir çağrıyı içeriyor. Şiirinizin nasıl bir etki yaratmasını bekliyorsunuz?

Evet, senin söylediğin “Özgür” şiiri epey okuyucunun dikkatini çekti. O coşkuyu içeren başka şiirler de var. Az önce de söylediğim gibi tabii ki umuda dair bir etki yaratmasını isterim. Şiirlerimin özellikle genç arkadaşlarımın sevmesini, hayatlarına dokunmasını, onlara yaşama gücü vermesini arzularım. Onlara yarın adına bir şey söyleyen ve onların da bu değerleri “unutmadığı” bir etkisi olmasını beklerim. Umarım başarmışımdır.