Bisiklet sürerken alkollü Çağdaş Şenyüz tarafından öldürülen Umut Gündüz için adalet arayan Gündüz ailesi ‘Umut’a ses ol’ kampanyaları kapsamında Mersin’de bir dizi ziyarette bulundu. Başka aileler de bunları yaşamasın diyen baba Menderes Gündüz, “6 ay hapis yatan sürücü mağdur edildiği gerekçesi ile serbest bırakıldı. Sürücü ne gibi bir mağduriyet yaşadı?” diye sordu.

Umut'a ses ol | Adalet sağlansın diye yollardalar

Haber Merkezi

Geçtiğimiz yıl Ankara’da antrenmandan çıkıp evine dönerken alkollü olduğu tespit edilen Çağdaş Şenyüz’ün kullandığı aracın çarpması sonucu ölen Umut Gündüz için adalet arayışına çıkan aile, “Umut’a ses ol” kampanyası kapsamında Mersin’de ziyaretler gerçekleştiriyor.

Sürücünün alkollü olmasına rağmen gereken adaletin sağlanmamasına tepki gösteren baba Menderes Gündüz, 1 yıldır süren mücadelelerinde yargının yanlarında olmasını beklediklerini fakat her seferinde karşılarında bulduklarını söyledi. Destek almak için bazı kurum ve partilerle görüştüklerinde ise polislerden, “Acılı anne baba olmasanız biz siz yapacağımızı biliriz, size destek veren bu marjinal grupları biz biliyoruz, dikkat edin” tehditleri dahi aldıklarını söyledi.
Başka anne-babaların böyle bir adaletsizlik ile karşılaşmamaları ve yaşayanlarında ses çıkarmaları için bu ziyaretleri yaptıklarını vurgulayan Gündüz, olayı şu şkeilde anlattı;
“Olay geçen sene 15 Temmuz’da Ankara’da gerçekleşmişti, Antrenman sonrası evine giderken aşırı süratli ve alkollü bir sürücünün çarpması sonucu 25-50 metre uzağa fırlayan oğlum Umut olay yerinde hayatını kaybetti. Olay yerine yürüme mesafesinde hastane bulunurken sürücü yardım etmek yerine kaçmış ve Umut’u ölüme terk etmiş. Olay yerinde düşen araba plakası sayesinde katil yakalandı.
O günün akşamında katil, nöbetçi savcıya alkollü olduğunu ve bir şeye çarptığını itiraf ediyor ve tutuklanıyor. Olayın trafik kazası olarak kayda geçiliyor ve alınacak cezanın en üst sınırının 9 yıl olmasına rağmen, sürücünün önceden adli kaydının olmaması ve iyi hal indirimi gibi nedenlerle hiçbir ceza alacak olmamasından dolayı, ‘Umut’a ses ol’ kampanyasını başlattık.

SÜRÜCÜ MAĞDUR EDİLMİŞ!

Mücadelelimizin 5 ayının içerisinde iken, sürücünün 4.ayda uzun tutukluluk mağduriyeti ile serbest bırakıldığını öğrendik. UYAP sistemine işlenmemiş olmasından dolayı olayı geç öğrendik ve itiraz zamanın geçmesinden dolayı hiçbir itirazda bulunamadık. Sürücü ne gibi bir mağduriyet yaşadı?
9 ayda iddianamenin hazırlanmasından sonra, aile 6 hafta sürecek adalet bakanlığının önünde oturma eylemine başladı. Eylem mahkemenin olduğu 24 Haziran’a kadar sürdü. Baba Gündüz, Adalet Bakanı ile görüşmeye çalıştıklarını ama görüşemediklerini belirtti. Aile eylem süresince “Acılı anne baba olmasanız biz siz yapacağımızı biliriz, size destek veren bu marjinal grupları biz biliyoruz, dikkat edin gibisinden tehditle karşılaştık” diye tehdit aldıklarını ama her şeye rağmen devam ettiklerini söyledi.

“DAVALI ÖZÜR BİLE DİLEMEDİ”

Aile Dava’nın görüldüğü 24 Haziran günü, katilin salona korunarak getirildiğini belirtti. Ayrıca katil ile hâkim ve savcının yarım saat aynı oda içerisinde bulunduklarını iddia ettiler. Davalının hiçbir gerginlik ve pişmanlık belirtisi göstermediğini çok rahat olduğunu dile getirdiler. Ailenin bir diğer iddiası ise Hâkim’in tecrübesiz genç bir hâkim olduğu ve davayı yönetemediği yönündeydi. Pişmanlık belirtisi göstermeyen davalının özür dilemediğini, ancak tutanaklara geçmesi için ailenin Avukatın uyarısı üzerine, Hâkim’in ‘Sen pişman mısın?’ sorusuna pişmanım dediğini belirtti. Bunun isteyerek söylenen bir pişmanlık olmadığını, Hâkim’in sorusu üzerine verilen bir cevap olduğunu söyledi.”
Bisikletli kazalara son diyerek, sosyal medya üzerinden ‘Umut’a ses ol’ kampanyası başlatan aile, bu şeklide kendileri gibi mağdur olan ailelere buluşup birbirlerine destek olduklarını belirtterek, destek olmak isteyen kurumları ve siyasi partileri de yanlarında görme çağrısı yaptılar.