Ankara’da 19 yaşındaki bisikletçi Umut Gündüz’e alkollü şekilde aracıyla çarparak ölümüne yol açan Çağdaş Şenyüz, bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı. Savcılık, Gündüz’ün ölümüne sebep olan Şenyüz'ün ‘taksirle öldürme’ suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Duruşma, 27 Aralık'a ertelendi.

Umut Gündüz davası: Çağdaş Şenyüz'ün 6 yıla kadar hapsi istendi

HABER MERKEZİ

Ankara’da 19 yaşındaki bisikletçi Umut Gündüz’e alkollü şekilde aracıyla çarparak ölümüne yol açan Çağdaş Şenyüz, ikinci kez hakim karşısına çıktı. Sanığın tutuklanması ve sanığın ağır cezada yargılanması talebini bir kez daha reddeden mahkeme heyeti, Çağdaş Şenyüz'ün 6 yıla kadar hapsini isteyerek bir sonraki duruşmayı 27 Aralık'a erteledi.

Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Gündüz’ün aile yakınları, avukatları ve tutuksuz yargılanan sanık Çağdaş Şenyüz katıldı.

Duruşmada söz alan Gündüz ailesinin avukatları, sanığın adli kontrol hükümlerini yerine getirmediğini, bu durumda kaçma şüphesinin oluşabileceğini beyan ederek Şenyüz'ün tutuklu yargılanmasını talep etti. Beyanları değerlendiren mahkeme, talepleri reddederek sanığa verilen adli kontrol hükümlerinin devamına karar verdi.

Mütalaayı okuyan duruşma savcısı, Umut Gündüz’ün ölümüne sebep olan Şenyüz'ün ‘taksirle öldürme’ suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Savunma için süre talep eden sanık avukatının isteğini kabul eden mahkeme, duruşmayı 27 Aralık tarihine erteledi.

'ADLİ KONTROL HÜKÜMLERİNİ İHLALE RAĞMEN TUTUKLANMADI'

Duruşma sonrası bir basın açıklaması gerçekleştiren Gündüz ailesi avukatı Dursun Yılmaz, adli tıp raporlarının ve sürücü Çağdaş Şenyüz'ün yüzde yüz kusurlu bulunduğunu hatırlattı. Sanık Şenyüz'ün adli kontrol hükümlerini de uygulamadığını aktaran Yılmaz, duruma ilişkin sanık hakkında herhangi bir cezai işlem de uygulanmadığını kaydetti.

HDP'Lİ KERESTECİOĞLU: KANUNLARIN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Basın açıklamasına katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da “Kanunların değişmesi gerekiyor”dedi. Kerestecioğlu, "Bisiklet bir ulaşum aracıdır. Gerçekten bisiklet yolları olsaydı ya da bisikletli ulaşım güvenli olsaydı hepimiz Ankara yollarında, birçok yerde bu şekilde ulaşım sağlardık. Kanunların değişmesi gerekiyor. Bu kazalara, cinayetlere sebep olanların direkt sorumluluğunun olması gerekiyor. Buna ilişkin yasal düzenlemeler olması gerekiyor. Bu kazalara yol açanların doğrudan sorumlu olması gerekiyor. Buna ilişkin bir kanun teklifi verdik. Bu ülkede artık isnan yaşamının değerli olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Duruşma sonrası "Umut için adalet istiyoruz" ifadeleriyle adliye önünde sloganlar atıldı.

umut-gunduz-davasi-gunduz-ailesinin-talepleri-reddedildi-durusma-27-aralik-a-ertelendi-952404-1.


DURUŞMA ÖNCESİ ASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dava öncesi adliye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, “Adalet mağduru aileler olarak toplanmış olan bizler, bu bozuk düzenin yarattığı adaletsizliğin mağdurları olarak “artık yeter, adalet istiyoruz” diyoruz” denildi.

“Bu ülkenin aydınlık geleceği olan çocuklarımız; trafik canavarları, magandalar, şehir eşkıyaları, uyuşturucu tacirleri, tecavüzcüler tarafından aramızdan koparılıyor, katlediliyor” ifadelerine yer verilen açıklamada, Şenyüz için de ‘adalet’ çağrısı yapıldı.

Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasının tamamı şöyle:

“Bugün insanlığın en temel taleplerinden birini, ‘ADALET’ talebini, adaletin işlemediğinin en açık kanıtı olan Adalet mağduru aileler olarak dile getirmek için buluştuk.

Bizler, sadece zenginlere ya da siyasi konumları olanlara değil, herkese adalet talebini dile getirmek için buradayız.

Adalet mağduru aileler olarak toplanmış olan bizler, bu bozuk düzenin yarattığı adaletsizliğin mağdurları olarak “artık yeter, adalet istiyoruz” diyoruz.

Bu ülkenin aydınlık geleceği olan çocuklarımız; trafik canavarları, magandalar, şehir eşkıyaları, uyuşturucu tacirleri, tecavüzcüler tarafından aramızdan koparılıyor, katlediliyor.

Sonrasında ne mi oluyor?

Trafik canavarları, şehir eşkıyaları, uyuşturucu tacirleri, tecavüzcüler yaptıkları yanlarına kâr kalarak, özgürlüklerine kavuşuyor. Katiller göz göre göre bu ülkenin adalet sistemi tarafından cezasızlıkla ödüllendiriliyor.

Üstelik bu cezasızlık ortamı, siyasi iktidarın izlediği politikalar ve adalet sisteminin gerektiği gibi işlememesi katilleri daha da cesaretlendiriyor.

Peki, hep böyle mi gidecek?

Bizler yaşadığımız bu büyük acıların yanında bir de adaletsizliğin büyük yükünü mü taşıyacağız?

umut-gunduz-un-olumune-sebep-olan-cagdas-senyuz-ikinci-kez-hakim-karsisinda-952316-1.

‘ARTIK YETER’

Hayır, bunu kabul etmiyoruz ve bu yüzden artık yeter diyoruz!

Evlatlarını, kardeşlerini, yakınlarını kaybeden aileler olarak bizler; trafik teröründe katledilen insanlarımız için, şehir eşkıyaları ve uyuşturucu çeteleri tarafından öldürülen gençlerimiz için, erkekler tarafından tacize, tecavüze, saldırıya uğrayan ve katledilen kadınlarımız için adalet istiyoruz.

Katillerin hakettikleri cezalara çarptırılmasını talep ediyoruz. Gençlerimiz, çocuklarımız, kadınlarımız için daha yaşanılır bir Türkiye adına herkes için ADALET istiyoruz.

Ve bu adalet mücadelesi için mücadelemizi yılmadan sürdüreceğimizi şimdiden ilan ediyoruz.”

DAVA ÖNCESİ ADLİYE ÖNÜNDE GERGİNLİK

Basın açıklamasının ardından bir pankartın dava süresince adliye önünde açık kalmasına izin verilmedi. Davayı takip edenler ve polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.