Umut Gündüz’ün ailesi yargıdan adalet bekliyor

Yaren ÇOLAK

Ankara’da 19 yaşındaki bisikletçi Umut Gündüz’e alkollü şekilde aracıyla çarparak ölümüne yol açan Çağdaş Şenyüz yarın ikinci kez hâkim karşısına çıkacak. Şenyüz’ün bilinçli taksirle öldürmek suçundan yargılandığı davanın duruşması Ankara 57’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.


15 Temmuz 2020’de yaşamını yitiren Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, duruşma öncesi yaptığı açıklamada “Ambulansı aramak yerine plakayı yere atmayı tercih etmiş. Olayın olduğu yerle hastane arası araçla yalnızca 2-3 dakika. Önlemleri almıyor. Bu olaydan sonra bulunamayacağını düşünerek evine gidip uyuyor. Ama plaka bulununca o da bulundu. Burada kasıt var” dedi.

BAŞKA DİRENİŞLERE DE ‘UMUT’ OLMA DİLEĞİ

Sanık Şenyüz’ün ağır ceza mahkemesinde yargılanması gerektiğine vurgu yapan baba Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen gün itibariyle adli tıp raporu geldi, orada da sanık yüzde yüz kusurlu bulundu. Bilirkişi de yüzde yüz kusurlu buldu. Ancak kusur oranından ziyade kasıt olayına dikkat edilmeli. Sürücü, 1.53 promil alkol alarak olabilecek her türlü olasılığı hesaplamalı. Tanıklar çok hızlı olduğunu söylüyor. Zaten çarpma hızından da hızı hesaplanabilir. Hâkim buradaki kastı doğru değerlendirirse yargılanacak mahkeme bile değişir. Kasten adam öldürmeyle ağır cezada yargılanmasını istiyoruz. Mahkemede de bunu talep edeceğiz. Buradan hakkaniyetli bir ceza çıkarsa da emsal bir karar olacak. Başkalarının direnişine de ‘umut’ olacak.”

Davanın 24 Haziran’daki ilk duruşması öncesi Umut Gündüz’ün ailesi Şenyüz’ün “kasten öldürmek” suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanmasını istemişti. Sanık Şenyüz, kendisini "Plakamı bırakmasaydım, beni bulamayabilirdiniz” sözleriyle savunmuştu. Hâkim sanığın tutuklanması ve görevsizlik talebinin reddine, keşif talebinin şu aşamada bekletilmesine, bir sonraki duruşmanın 7 Aralık’ta yapılmasına karar vermişti.