Ankara’da bisikletçi Umut Gündüz’e alkollü şekilde aracıyla çarparak ölümüne yol açan Çağdaş Şenyüz, 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası aldı. Heyetin bu kararıyla yargı yolu kapandı. Gündüz’ün ailesi, “Elinizde kan var yargılanacaksınız” dedi.

Umut Gündüz’ün ölümüne neden olan Çağdaş Şenyüz'e 4 yıl 5 ay hapis cezası: Cezaevine girmeyecek

Nisa KÜÇÜK

Ankara’da 19 yaşındaki bisikletçi Umut Gündüz’e alkollü şekilde aracıyla çarparak ölümüne yol açan Çağdaş Şenyüz’ün yargılandığı davada karar verildi. Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın üçüncü duruşmasında Şenyüz’e 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi. İyi hal indirimi uygulanan Şenyüz için tutuklama kararı da çıkarmadı. Şenyüz hakkındaki adli kontrol kararı kaldırıldı, bir yıl süreyle ehliyetine el konuldu.

Milletvekillerinin salona girmesine izin verilmemesi nedeniyle duruşma öncesi gerginlik yaşandı. Tepkiler üzerine milletvekillerinin salona alınmasına izin verildi.

Duruşmaya Gündüz’ün ailesinin yanı sıra CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Abdullah Koç, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan da katıldı. Adana Barosu Bisiklet Topluluğu ve bisikletçi topluluklarının da izlediği duruşmaya yer olmadığı gerekçesiyle alınmayan çok sayıda kişi de dışarıda bekletildi.

Gündüz ailesinin avukatı, sanığın indirim uygulanmaksızın ceza almasını talep etti. Avukat, sanığın alkolün verdiği güvenle hareket ettiğini söyleyerek, tüm bisikletliler için tehlike oluşturduğunu söyledi.

Sanığın olayın ardından ambulans çağırmadığını belirten Baba Menderes Gündüz, “Bunun adı kaza değil, cinayettir. Hızını dahi kesmeden çarpıp daha sonra evine gidip uyuyacak kadar vicdansız bir insandır. Belki çocuğumuz geri gelmeyecek ancak buradan çıkacak karar, tüm bisikletlilerin trafikte güven altına alınması için emsal olmalıdır” dedi.

BERAAT TALEP ETTİ

Kazanın gerçekleştiği yolun bisiklet kullanımına uygun olmadığını iddia eden sanık avukatı, “Müvekkilim pişmandır. Kendi babasını da 3 ay önce trafik kazasında kaybetmiştir. Olayın oluşu taksirle ölüme sebebiyet vermektir ancak üçüncü bir araç da kazaya karışmıştır. Bu olayın açıklığa kavuşmasını istiyoruz. Beraat talep ediyoruz.”

Sanık Şenyüz de pişman olduğunu belirterek, beraat talebinde bulundu.

Mahkeme, sanık avukatının olay yerinde keşif yapılması talebini reddederek, sanığa “taksirle ölüme neden olmak” suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verdi. Şenyüz hakkında iyi hal indirimi yapıldı.

'KATİLSİNİZ'

Çağdaş Şenyüz’ün cezaevinde yatmasını bile gerektirmeyecek şekilde 4 yıl hapisle cezalandırıldığının açıklanmasının ardından Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, “Katilsiniz, elinizde kan var. Bu kararı veren hakim de savcı da yargılanacak” sözleriyle tepki gösterdi. Gündüz’ün ailesi duruşma sonrasında Adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. Baba Gündüz, karara şaşırmadıklarını kaydederek şunları söyledi:

“Bugün bir hukuk katliamı yaşandı. Kendilerine savcı ve hakim diyen bir sınıf tarafından alenen taraflı, yanlı bir karar verildi. Şaşırmadık. Yakın tarihimizde Kaan Şahin davasında da hukuk katliamı yaşandı. Bu kararların temelinde yatan şey siyasidir. Çünkü bisiklet, yaya, motosiklet ölümlerindeki cezasızlık politikalarının bir geleneği var. Bunun geleneği tarihi 1998’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlunun trafikte yaptığı cinayettir. Bu yasa Cumhurbaşkanı’nın oğlunun korunması, kollanması, ceza almaması için ısmarlanan yasadır. Cumhurbaşkanı’nın oğlunu kurtaran bu yasa ve o karar şu an her dava için emsal teşkil edilmektedir. 526 gündür bizim karşılaştığımız polis gücü, iktidar tehdidi kabul edilemez. Ben bir babayım. Çocuğumun ve ailemin yaşam hakkını korumakla görevliyim. Bunu yaptığım için polis tarafından tehdit ediliyorum. Bu siyasi iktidar olduğu sürece hiçbirimizin yaşam hakkı yok, hepimiz tehlike altındayız. Tek adam rejiminin getirdiği kanunsuzluk ve cezasızlık iliklerimize kadar işlemiş. Katilsiniz, yargılanacaksınız. Bugünden itibaren mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

'ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK ÇIKTI'

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da yaptığı açıklamada, kararın vicdanları sızlattığını belirtti. Gergerlioğlu, “Adalet tecelli etmedi. Trafik cinayetlerinin önü açıldı. Son iki yılda 291 bisiklet sürücüsü bu tür trafik cinayetlerinde hayatını kaybetti. Sanık elini kolunu sallayarak mahkeme salonundan çıktı, bu kabul edilebilecek bir durum değil” dedi.

CHP'Lİ NAZLIAKA'DAN CEZADA İNDİRİME TEPKİ

Aylin Nazlıaka da Çağdaş Şenyüz'e iyi hal indirimi uygulanmasına tepki gösterdi. Yaşam alanlarında bisiklet ve motosikletlilerin ölümlerine neden olanların alkol ya da uyuşturucu kullanmışsa ikinci derece cinayetten tutuklu yargılanması gerektiğini belirten Nazlıaka, "Aksi takdirde bugün de tanıklık ettiğimiz gibi adalet tecelli etmiyor. En temel hak olan yaşam hakkı yok sayılıyor. Hayatının baharında olan bir insana çarpıp, hastaneye götürmek yerine evine gidip rahatça yaşamına devam eden bir katil, bir süre sonra yine trafikte olacak. Adaletin önleyici ve koruyucu gücü nerede?” diye sordu.