Umut ile, sevda ile, düş ile: Yürüyüş başlıyor
Fotoğraf: DepoPhotos

BirGün

Ne çok ezildi yüreğimiz. Açlıktan bayılan, istismara maruz bırakılan, çalışırken iş cinayetinde ölen çocuklar. Her gün sokakta, evde, işyerinde şiddete uğrayan kadınlar. Maden ocaklarında, vinç altında ya da bir kuyunun dibinde ölüme mahkûm edilen emekçiler.

Cezaevlerinde rehin tutulan arkadaşlarımız. Mahkeme kapısından ayrılamayan meslektaşlarımız. Yoksulluk, açlık ve işsizlik. Bu kadar da değil. Demokrasi rafa kalkarken, özgürlüğe, neşeye ve aydınlığa çıkan tüm sokaklar kapatılırken dinciye, faşiste, hırsıza açıldı tüm kapılar. 2022 yılı koltuğu kaybetme korkusunu iliklerine kadar hisseden iktidarın topuyla tüfeğiyle milyonlarca insanın üzerine gittiği bir yıldı. Evet ağır bir yıldı.

Ama bir o kadar da umut doluydu. Sınanmış, ustalaşmış bir direniş milyonların elinde bayrak olup ülkenin tam orta yerinde dimdik durdu. Üstelik her geçen gün çoğaldı, büyüdü. Ne cezaevleri ne yoksulluk ne de ölüm korkutabildi. 100 yıl sonra bir kez daha eşit, özgür, laik ve demokratik bir cumhuriyet için yürekleri atan milyonlar toplandı. Karanlığa geçit yok. Sömürüye geçit yok, zorbalığa geçit yok. Biz kazanacağız. Bizim şarkımız söylenecek sokaklarda, sözlerimiz yazılacak duvarlara.

Tarihçiler 2023 yılından “cehennemin kapısını kapamak için bir arada duran milyonların ortak öyküsü” diye bahsedecek. Zulme karşı isyanın, özgürlük tutkusunun, bağımsızlık coşkusunun, devrimciliğin öz yurdu olan Anadolu, bir kez daha selamlayacak tüm dünyayı. İyi direndik. Şimdi kazanma zamanı.