Şemdinli’de Umut Kitabevi'ne bombalı saldırı gerçekleştiren astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e verilen beraat kararı AYM’ye taşındı.

Umut Kitabevi saldırı davası AYM’ye taşındı
Fotoğraf: Arşiv

Haber Merkezi

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi’ni bombaladıktan sonra kaçarken suçüstü yakalanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş hakkında verilen beraat kararının Yargıtay tarafından onanmıştı. Avukatlar, beraat kararını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. MA’da yer alan habere göre, AYM başvurusunda, "Ulusal mahkemelerin bir olayda devlet görevlilerinin bireyi kasten öldürdüklerini, yaraladıklarını veya bu eylemlere teşebbüs edildiğini tespit ettikten sonra bu suçu yaptırımsız ve cezasız bırakmaları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa bakımından kabul edilemez" denildi.

Başvuruda, "Sanıkların mahkûm olduğu suçlara ilişkin kesin ve inandırıcı kanıtlarla mahkûm edildikleri halde yeniden yapılan yargılama sefahatinde söz konusu açık ve tartışmasız bu deliller yokmuş gibi sanıklar beraat ettirilerek esasında kamuya karşı işlenen suçlar cezasız bırakılmıştır. Dosyadaki rapor, tanık ve katılan beyanları görmezden gelinerek, somut kanıtlara neden itibar edilmediğine ilişkin somut hiçbir gerekçe yazılmamıştır" diye kaydedildi.

YAŞAM HAKKI İHLALİ

AYM başvurusunda, yeniden yargılamanın sonucunda verilen beraat kararlarının kamu görevlileri hakkında tespit edilen eylemlerin niteliği ve yargılama dosyasındaki somut kanıtlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, sorumluların fiilleriyle orantılı ceza almaları koşulunun yerine getirilmediği ve cezasızlık sonucunun doğduğu vurgulandı. Başvuruda, "başvurucuların yaşam hakkı ağır suretle maddi ve usul boyutuyla ihlal edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

ADAY ADAYI OLDU

Öte yandan bombalanan Umut Kitabevi’nin sahibi Seferi Yılmaz, Yeşil Sol Parti’den aday adayı oldu.