Eski CHP Milletvekili Umut Oran, Sağlık Bakanlığı'na yaptığı başvuruda, 1924 yılında kurulan ancak 2005 yılında kapatılan Heybeliada Sanatoryumu’nun yeniden açılmasını talep etti

Umut Oran'dan Sağlık Bakanlığı'na: Heybeliada Sanatoryumu’nu neden yeniden açmıyorsunuz?

Eski CHP Milletvekili Umut Oran, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı sağlık çalışanlarının ve doktorların yaşadıkları sıkıntılara dikkati çekti.

Vereme karşı 1924 yılında kurulan ancak 2005 yılında kapatılan Heybeliada Sanatoryumu’nun yeniden açılmasını talep eden Oran, Bilgi Edinme Yasası kapsamında Sağlık Bakanlığı'na başvurarak özel hastanelerin büyük bölümünün kapanmak üzere olmasını ve Heybeliada Sanatoryumu'nun durumunu gündeme getirdi.

Umut Oran, Sağlık Bakanlığı’na yaptığı başvuruda şunları kaydetti: “Koronaya karşı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de topyekun mücadele veriyoruz ve bu savaşta doktorlarımız sağlık çalışanlarımız ön cephede yaşamları bahasına uğrayıp halkımızı korumaya çalışıyor. Bu mücadelede kamu özel ayrımımı olmaması için Sağlık Bakanlığı olarak da birtakım önlemleri aldınız. Ancak işleyişte ortaya çıkan sorunları gidermek adına bazı sıkıntıları gündeme getirip çözmek gerekiyor. 2005 yılında kapatılan Heybeliada Sanatoryumunun da bu süreçte değerlendirilmesi düşünülebilir."

Oran başvurusunda şu soruları yöneltti:

1- 45 bin doktorun çalıştığı özel hastanelerin, Türkiye’deki 25 bin yetişkin yoğun bakım yatağının yüzde 65’ine sahip olduğu bilgisi doğru mudur?

2- Mart ayı içerisinde kaç özel hastaneye toplam kaç TL ödeme yaptınız? Korona tedavisi ve yoğun bakımı için yapılan ödemelerin toplam miktarı kaç TL’dir?

3- Mart ayı maaşlarını zorlanarak ödeyen özel hastanelerin nisan ayında doktor ve hemşirelere maaşlarını yüzde 25’ini keserek ancak yatırabileceği, Mayıs’ta ise ödeme yapamayacağı bilgisi size iletildi mi? Bu vahim durumu nasıl önleyeceksiniz?

4- Korona mücadelesinin sekteye uğramaması için bu süreçte özel hastanelerin geçici veya sürekli olarak kamulaştırılması mümkün müdür?

5- Sağlık Bakanlığı’nın 01.08.2005 tarihli kararıyla lağvedilen Heybeliada Sanatoryumu Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni neden yeniden açmıyorsunuz, bu konuda bir planlamanız var mıdır?

6- Heybeliada’da 1924’ten itibaren yalıtılmış bir şekilde yıllarca vereme karşı başarılı mücadele yürüten 660 yataklı sanatoryum hastanesi yeniden açılarak Korona pandemisine karşı yürütülen savaşta Türkiye’ye güç katmaz mı?