2017-2018 sezonunun sonunda, 22 seneden sonra Arsenal’den ayrıldı Arsene Wenger, doğruları ve yanlışlarıyla kulüp tarihinin en başarılı teknik direktörü, Ada futbolunun profesörü. En koyu muhalifleri bile zaman içinde özleyeceklerdir sanırım, malum onun gidişiyle kapandı bir devir, ona dair hikâyeler futbol belleklerimizde anı olarak kaldı. Şairin dizelerindeki gibi: “Gitti. Şimdi bir mevsim değil, koca bir hayat girdi aramıza…”

Yerine gelen Unai Emery 46 yaşında, Wenger göreve geldiğinde La Liga’da Real Sociedad’ın orta sahasının solunda görev yapıyordu. 1995-1996 sezonunda ancak beş maçta forma giyebilmiş. Futbolculuk kariyeri Wenger’in topçuluğundan hallice, hocalığını zaman gösterecek. Yeni sezonun ilk maçında, Manchester City maçı vesilesiyle yenilenmiş Arsenal’e ve kulüp tarihinin ikinci yabancı hocasına naçizane bir bakış…

2004-2005 sezonunda alt liglerde Lorca Deportiva CF’de forma giydiği zamanlarda geçirdiği sakatlık takımdan ayrı kalmasına neden olmuş. O dönemde takımın başkanı hocalık yapmasını istemiş ve o sezon mavi beyazlılar tarihinde ilk kez 2. Lige terfi etmişler. Yeni teknik direktörün takımı ikinci sezonunda ligi 5. sırada bitirdi ve sadece beş puanla La Liga’ya yükselme şansını kaçırdı. Sonraki durağı Almería, 2007’de La Liga’ya terfi eden takım 2007-2008 sezonunu ligde 8. sırada tamamlıyordu. Kısıtlı bütçelerle umulmayan başarılar yakalayan futbol adamı kısa sürede adını duyuruyor, 2008 senesinde Valencia’nın başına geçiyordu. Kulübün içinde bulunduğu parasal sıkıntılara rağmen ilk sezonu 6. sırada tamamlayarak ertesi sezonda Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanacaktı. O dönem takımdaki öğrencisi Joaquín, hocasının futbolla yatıp kalktığını, alışkanlığın hastalık derecesinde olduğunu vurguluyor ve devam ediyor: “Üç sezon birlikte çalıştık ama dördüncüsünü kaldıramadım!”

2012 senesinde Spartak Moskova’da yaşadığı macera uzun sürmedi, 2013’ün Ocak ayında Sevilla’nın başına geçerek La Liga’ya döndü. Kariyerinin en başarılı zamanları kırmızı beyazlılarda, 2013–2016 arasında Avrupa Ligi’ni üç kez kazandı. 2017-2018 sezonunda Paris Saint-Germain’de yaşadığı şampiyonluğa rağmen sözleşmesinin bitimine bir sene kala takımdan ayrıldı. Fransa’da şampiyonluk yaşayan ilk İspanyol teknik direktör olduğunu, takımın başında olduğu dönemde yüzde 77,3’lük kazanma oranıyla kulüp tarihinin en başarılı hocası olduğunu hatırlatalım. 14 senelik teknik direktörlük kariyerinde 10 kupa kazandı ama Premier Lig’deki iki rakibi Pep Guardiola ve Jose Mourinho’nun takımlarına karşı hiç galip gelemedi.

•••

Premier Lig sezonunun açılış haftasında, o gri Londra gününde Arsenal’in yeni hocası ilk kez bir lig maçında taraftarının karşısında. Guardiola’nın takımına karşı Arsenal’in şansı tutmuyor. Manchester Cıty karşısında, geçen sezon üç maçta kalelerinde dokuz gol görürken üç maçı da kaybettiler. Ligi 6. sırada bitiren Arsenal 38 maçta kalesinde 51 gol gördü, kaliteli defansif orta saha eksikliği ve savunma zaafları bilinen eksikleri. 70 milyon Sterlin harcayarak beş yeni topçuyla daha dirençli bir takım yaratma hedefinde Emery. Uruguaylı Torreira orta sahaya önemli takviye, defansın ortasında Sokratis deneyimli ama ağır, Mustafi ile uyumlu ikili olurlar mı, zaman gösterir… Arsenal 4-2-3-1 dizilişinde, Mkhitaryan, Ramsey, Mesut Özil hücum hattında, önlerinde gol umudu Aubameyang. Yenilerden Guendouzi 19 yaşında, Paris St Germain’in alt yapı ürünü, transfer döneminde 7 milyon Sterlin bedelle FC Lorient takımından Arsenal’e geldi. İki kanat beki Walker ve Mendy ile oyunu geniş alana yayan misafir takım Aguero ve Sterling ile gol arıyor ve 15. dakikada golü buluyor, Sterling ceza sahası çizgisinde bulduğu boşluktan yararlanıp topu köşeye bırakıyor. City’nin topla oynama oranı yüzde 59 ve çok üstün oynadığıı devreyi önde kapatıyor.

İkinci devreye bıraktığı yerden başlıyor Guardiola’nın takımı, hızlı pas trafiği, kanat organizasyonları, topu kaybettikleri anlarda yeniden kazanma isteği hocanın oyun felsefesi. Devrenin başında Ramsey yerini Lacazette’e bırakıyor. Oyuna girdikten hemen sonra beraberlik şansını kullanamıyor 9 numara, yakın mesafeden vuruşu az farkla dışarda. Guendouzi’nin zamanlama hatası sonucu Aguero’nun yararlanamadığı pozisyondan hemen sonra, 64’te Silva farkı ikiye çıkartıyor. Pozisyonda ceza sahasında kaleciyle birlikte beş Arsenal’li, dört City’li oyuncu var ama ilk golde olduğu gibi rakibe boş alan bırakıyor ev sahibi. Dört dakika uzatılan maçı 2-0 kazanıyor geçen sezonun şampiyonu. Maçı yedek kulübelerine bakarak özetlemek mümkün. Birinde Kompany, De Bruyne, Sane, Jesus, diğerinde Iwobi, Elneny... İyi futbol iyi futbolcularla oynanıyor sonuçta...

Zaman içinde rakibin gerisinde kalmış Arsenal’de şimdi değişim zamanları, tıpkı Can Yücel’in mısralarındaki gibi,

Yok efendim dedi yanımdaki adam

Gömlek değiştiriyor yılan

Bu hallerden anlarız dedi az çok

Biz de sınıf değişmiştik bir

zaman…