Fenerbahçe liderlik fırsatını tepti. Kayserispor'a Umut Bulut'un golüyle 1-0 mağlup olan sarı-lacivertliler 17 puanda kaldı

Umutlar 'Bulut'a takıldı

BÜLENT KALAFAT

Yeni hocası Bülent Uygun ile ilk maçında Fenerbahçe’yi ağırlayan ligin tek galibiyetsiz ekibi Kayserispor’a karşı Ersun Yanal, Konya karşısında hızlı şekilde sonuca gitmeyi başaran 11’i korumayı tercih etti. Beşiktaş ve Galatasaray’ın üç puanla döndüğü haftada ideal görülebilecek bir deplasmana çıkan Kanarya sezonun en beklenmedik yenilgilerinden birini son derece etkisiz bir futbolla aldı.

Müsabakaya tempo yapmakta zorlanarak başlayan Yanal’ın talebeleri ilk devrede duran toplar ile devamlarında gelen ve Gary’nin auta attığı karamboller haricinde tehlike üretmeyi başaramadı. Bunun temelinde, Emre’nin fiziksel tükenişinin dakikalar daha 25’i gösterirken başlamış olması yatıyordu. Serdar Aziz’e bu dakikadan sonra giderek artan savunma görevleri düştü.

İlk net hatasını 30. dakikada yaptı Serdar. Hücum dönüşü adamını döndürdüğünde arkasından koşup yetişememesini izlemek acı vericiydi; Yanal’a açık alandaki ivme zaafını hatırlatmıştır eminim. İkinci net hatası ise, Atletico’dan 3.5 milyon Euro’ya mal edilen ve maçın ikinci yarısında sezonun kendi adına en etkili performansını veren Mensah’ın Umut’u kaçırdığı pasın açısını kapamaya çıkıp başaramamasıydı. 59. dakikadaki bu hatası sonucu Fenerbahçe geri dönüşü olmamak üzere 1-0 geriye düştü.

Kayserispor’un ilk savunmayı öne çıkarıp Fenerbahçe’nin geriden oyun kurulumunu zorlama denemelerinde Gustavo topu doğru anlarda öldürerek etkin baskı yapılmasına müsade etmedi. Dakikalar ilerledikçe, silah olarak ön alan presi yerine, Mensah’ı hızlı orta saha geçişleriyle topla buluşturmayı kullanan Uygun, Emre’nin çıkışına kadarki sürede Fenerbahçe’yi bu sezon çok az takımın çözebildiği kadar çözmeyi başardı.

Öyle ki, Ersun Yanal 60-75 arası, olağan şüpheliler Moses-Emre ikilisi ile Zanka’yı çıkarmış, ikinci forveti Mevlüt’ü de Muriqi’nin yanına göndermişti. Hızlanmaya ancak başlayabilen Fenerbahçe’nin ikinci devredeki ilk tehlikeleri bu dakikadan hemen sonra geldi; ancak organize bir hareketlilikten söz etmek mümkün olmadı. Son düdük çaldığında art arda net fırsatları harcamış olan sarı-kırmızılılardı.

Ozan Tufan maç boyunca Fenerbahçe’nin üçüncü bölgedeki en etkili paslarına imza attığı gibi, takım halinde yapılan baskılara verdiği istisnasız katkıyla Emre Belözoğlu oyundan çıkana kadar Kayseri’nin etkinliğini sınırladı. Özellikle 29. dakikada 18’in içindeyken şut çekmesini bekleyen tüm rakiplerini yanıltarak Isla’yı görmesi, ofansif kararlarda kendini geliştirmesi bakımından kayda değerdi. Kanarya adına illa olumlu bir şey söylenecekse bu maçta, Ozan ile ilgili olmalı.

Acaba Ersun Yanal’ın Emreli bir 11’in sürekli olamayacağını kabul etmesine kadar geçecek sürede Fenerbahçe kaç puan daha yitirecek? Lig sonunda yanıtı en belirleyici olacak sorulardan biri bu gibi duruyor.